Tillitsvalgthåndbok

Her finner du rutiner, bruksanvisninger, maler og nyttige tips og råd for tillitsvalgtrollen.
Ulike tillitsvalgte har ulike behov. Denne siden vil utvikles, i tråd med ønsker fra tillitsvalgte, og opplevd behov.
Ofte stilte spørsmål
Hvordan kan tillitsvalgt drøfte en arbeidsplan?
Både arbeidsmiljøloven og de ulike overenskomstene angir en plikt for arbeidsgivere til å drøfte arbeidsplaner med tillitsvalgt, før arbeidsplaner fastsetter og kommuniseres til de ansatte.
En drøfting er en dialog/samtale mellom arbeidsgiver og tillitsvalgt, basert på at tillitsvalgt i forkant har mottatt informasjon om saken, og har hatt mulighet til å gjøre nødvendige undersøkelser. I drøftingen skal tillitsvalgt kunne stille spørsmål og få begrunnede svar.
Sett opp referat fra drøftingen der spørsmålene som er reist, svarene/begrunnelsene som er gitt av arbeidsgiver, og konklusjonene fremgår. Merk; en drøfting er ingen forhandling, og det er arbeidsgiver som bestemmmer.
Hva er en lønnssamtale?
En lønnssamtale er ikke en forhandling, som direkte skal lede til en ny lønn for arbeidstakeren, men ny lønn kan være utfallet.
En lønnssamtale er først og fremst en anledning til å snakke om lønn, snakke om lønnsforventninger, presentere sine argumenter, og høre på arbeidsgivers tilbakemeldinger/forventninger til prestasjon.
Farmaceutene anbefaler alle medlemmer å gjennomføre lønnssamtaler før tillitsvalgte skal forhandle rammen av lønnsoppgjøret, og til å dele referat fra samtalen med tillitsvalgt.
Videomøter med tillitsvalgtgruppen og med medlemmer
Møter i tillitsvalgtgruppen - fysisk eller digitalt?
Tillitsvalgtgruppen organiserer selv sitt arbeid.
Er gruppen geografisk samlokalisert er fysiske møter absolutt å foretrekke. Dersom tillitsvalgtgruppen er spredt på ulike lokasjoner vil den løpende kontakten måtte gjøres gjennom epost, telefon og videomøter.
Teams
Som utgangspunkt skal tillitsvalgtarbeid relatert til virksomheten kunne gjennomføres i arbeidstiden, og de aller fleste virksomheter har i dag Teams eller tilsvarende, som brukes internt. I disse tilfellene bør tillitsvalggruppen se på muligheten for å etablere en egen tillitsvalgtkanal på Teams. Forutsetningen er da at alle medlemmene i tillitsvalgtgruppen faktisk har tilgang til "egen" jobb-pc, og har nokså sammenfallende arbeidstid.
Zoom
Dersom tillitsvalgtgruppen arbeider til ulike tide på døgnet, og/eller ikke har tilgang til "egen" jobb-pc, vil noen møter måte finne sted hjemmefra. Også i disse tilfellene vil det stort sett la seg gjøre å benytte virksomhetens Teams eller tilsvarende, men dersom brannmurer m.v. setter en stopper for det, er Zoom et alternativ som Farmaceutene anbefaler.
Digitale medlemsmøter
Dersom det skal arrangeres digitale medlemsmøter, og alle medlemmene har tilgang til virksomhetens Teams eller liknende, anbefaler vi at det benyttes.
Hvis ikke alle har tilgang til videomøtesystem gjennom virksomheten, anbefaler vi at man benytter Zoom. Zoom er gratis for den enkelte bruker, kan benyttes på mobil, nettbrett eller pc, og har alle de funksjonene som er nødvendig for å kunne gjennomføre et digitalt medlemsmøte.
Hvordan gjennomfører vi valg?
Å være tillitsvalgt forutsetter en prosess blant Farmaceutenes medlemmer, slik at den tillitsvalgte har en legitim forankring i medlemsmassen.
Farmaceutenes tillitsverv knyttet til arbeidsforhold har i utgangspunktet en varighet fra 1. januar i oddetallsår, til 31. desember partallsår.
Avhengig av størrelsen på medlemsmassen, og geografisk spredning, kan valget gjennomføres på ulike måter, men prosessen bør som et minimum bestå av to faser, for å sikre transparens og etterprøvbarhet.
- Fase 1 - Nominasjon/mulighet til å stille seg til disposisjon
- Fase 2 - Valg av tillitsvalgt
Alle valg meldes til valg@farmaceutene.no
Mer om valg