Nå er det tid for å legge sommerens lyse og lange dager bak seg og gjøre seg klar for noe nytt. Tempoet skal opp og effektiviteten likeså. På skolen, på jobb, i frivillighet og i idrettslag. Vi skal bruke av oppsamlet solenergi når vi møter på jobb og skole, klare til å ta fatt på årets siste måneder. Det er høst, og jeg skal starte på mitt nye verv som leder av Farmaceutene.

Den 1. september tok jeg formelt over stafettpinnen fra forrige leder, og i skrivende stund har jeg vært to uker i min nye rolle. Det har vært hektisk og gøy, og ikke minst veldig lærerikt. Jeg har ­rukket å prate med tillitsvalgte, politikere, kolleger innen helse og fått innlede til Apotekdebatten på ­Arendalsuka. Jeg har truffet gode apotekerkolleger, gjennomført mitt første sentralstyremøte, lært om digital ­samhandling mellom apotekfarmasøyter og ­fastleger, deltatt på Produksjonsdagen her hjemme, og fått lære om europeisk legemiddelproduksjon i Brussel. En inspirerende start i høyt tempo!

Jeg er alltid tydelig til alle jeg møter, på at ­farmasøyter kan brukes overalt og til det meste. Vi er legemiddeleksperter som er nøyaktige og ­tålmodige, og vi er knallgode på kvalitetssystem og det å ­planlegge. Dette sa jeg for øvrig også til studentene i Bergen, som i begynnelsen av september mottok sitt endelige bevis på at de var ferdige master­farmasøyter. En gjeng med flotte ambassadører for faget vi er så glade i, og som hadde avsluttet sin studiereise i Vestlandets hovedstad. 2018-kullet er ferdige, mens jeg har akkurat startet.

Som ny leder er jeg imponert og entusiastisk over alle arenaene jeg finner medlemmene våre på, og jeg skal virkelig bruke tiden fremover til å lære om farmasiområdene hvor jeg foreløpig er helt fersk. Lære om kommune­farmasi. Lære om strukturen i helseforetakene våre. Lære om industri. Lære om forvaltning, forskning og undervisning. Apotek kan jeg jo etter 20 år i lederrollen, men også der lover jeg å holde meg oppdatert og å følge med. Ingen del av farmasien står stille, og man er tross alt aldri utlært.   

Jeg brenner for fag og fagforening, og det er ­virkelig et privilegium å få lov til å bli valgt til et verv som innebærer at jeg får møte farmasøyter i alle deler av arbeidslivet. Innenlands og utenlands. Jeg ­imponeres over kreativitet, fagkunnskap og ­dugnadsånd, og jeg opplever at mange ønsker å gjøre en forskjell. Et ekstra nikk går derfor til alle våre flotte tillitsvalgte, som tar på seg en viktig rolle som både kan være spennende, men også ­utfordrende. Tusen takk til hver og en! Jeg ser frem til å møte dere og lover å lytte og lære de nærmeste to årene.

Birgitte Lloyd, leder av Farmaceutene

(Publisert i NFT nr. 7/2023)