Styredagene 2023
Ansattrepresentanter i virksomhetsstyrer er en viktig del av bedriftsdemokratiet, trepartssamarbeidet og den nordiske modellen.
Gjennom Styredagene setter Farmaceutene fokus på hvilke rettigheter og plikter man har som ansattrepresentant i virksomhetsstyrer. Vi inkluderer også foretakstillitsvalgte/hovedtillitsvalgte for de samme virksomhetene, og vil se på fordeler/ulemper ved å kombinere, eller skille, rollene. Vi tror uansette at FTV/HTV og ansattrepresentanter både kan og bør spille hverandre gode – til beste for virksomheten og arbeidstakerne/medlemmene.
Fagområde - Selskapsrett, Økonomi, Styrearbeid, Samhandling, Påvirkning
- Medlemmer av Farmaceutene som er valgt som ansattrepresentanter, eller vara, for styret i virksomheten der de er ansatt.
- Medlemmer av Farmaceutene som planlegger å stille som ansattrepresentanter, eller vara, for styret i virksomheten der de er ansatt.
- Farmaceutenes sentralstyremedlemmer.
- Hovedtillitsvalgte og foretakstillitsvalgte i virksomheter der medlemmer av Farmaceutene er valgt som ansattrepresentanter, eller vara, for styret i virksomheten.
Det er begrenset med plasser, og ved overtegning vil vi prioritere medlemmer som pt innehar verv.
Deltakerne skal få forståelse for hvilke roller som ligger i styrearbeid, styrets oppgaver, hvilke saker styret skal behandle, og hvilke forpliktelser og ansvar som følger av vervet.
Deltakerne skal videre får grunnleggende forståelse for budsjett og regnskapsrapporter, og generell risikoforståelse.
Deltakerne skal få grunnlag for å vurdere fordeler og ulemper ved at tillitsvalgt også innehar styreverv.
- Trygve Aas Olsen, Institutt for Journalistikk
- Inger Marie Ellingsen, Styre og ledelse AS
Ofte stilte spørsmål
Påmeldingsinfo
For å melde deg på, logg inn på nettsidene, før du trykker på lenken.
Medlemmer i målgruppen for kurset skal ha mottatt epost med oppfordring til å melde sin interesse.
Dersom du ikke har mottatt invitasjon, men mener du burde deltatt på arrangementet, meld deg på - men send også gjerne en henvendelse til kurs@farmaceutene.no så vi får sjekket hvorfor du ikke har mottatt oppfordring til å delta.
Reiseutgifter og eventuelt lønnstap
Farmaceutene dekker nødvendige reiseutgifter, mat og opphold/overnatting.
Dersom avtalen i ditt tariffområde ikke gir rett til fri med lønn for å delta på kurs, dekker vi også lønnstapet for medlemmer som er i målgruppen for kurset, der det er spesifisert.
Her kan du lese mer om Farmaceutenes reisepolicy, reiseregninger og lønnsrefusjon
Rett til fri med eller uten lønn
Når medlemmer deltar på kurs/arrangementer i regi av Farmaceutene vil rett til fri, og eventuell rett til fri med lønn, avhenge av hvilket tariffområde medlemmet tilhører, hvilken rolle medlemmet har, og hva slags arrangement det er snakk om.
Både tillitsvalgte, og potensielle tillitsvalgte, har rett til fri for å delta på tillitsvalgtskurs. Dette er regulert i hovedavtalene for de respektive tariffområdene:
- Medlemmer ansatt i virksomheter organisert i Virke: Hovedavtalen kap VII § 7-7 (PDF, 297KB) (fri, men ikke med lønn)
- Hovedtillitsvalgte i virksomheter omfattet av av Virkes apotekoverenskomst: Hovedavtalen kap VII § 7-7 (PDF, 297KB) + tillegg til hovedavtalens bestemmelser punkt 2 (fri med lønn, som et utgangspunkt)
- Medlemmer i Spekter: Hovedavtalen § 26 (PDF, 221KB) (ansatte) (fri med lønn inntil 6 dager pr år)
- Tillitsvalgte i Spekter: Hovedavtalen § 52 (PDF, 221KB) (tillitsvalgte) (fri med lønn inntil 12 dager pr år)
- Staten: Hovedavtalen kapittel 8 (fri med lønn)
- KS: Hovedavtalen del B § 3-6 (fri med lønn)
- NHO: Hovedavtalen § 4 (PDF, 269KB) (fri, men ikke med lønn)
- Oslo kommune: Hovedavtalen (Dok 24) § 16 g)
Gi beskjed tidlig
Gjennomgående er arbeidsgivers adgang til å nekte deg fri for å delta på tillitsvalgtskurs svært begrenset. Det er imidlertid viktig 1) at du gir beskjed så tidlig som mulig, 2) at du gir beskjed skriftlig, 3) at du ber om skriftlig godkjenning på fri og 4) at eventuelt avslag på fri begrunnes skriftlig av arbeidsgiver.
Hvordan håndtere avslag?
Hvis du har bedt om fri, men får avslag, må du umiddelbart be om å få avslaget skriftlig og begrunnet. Deretter kontakter du oss på kurs@farmaceutene.no og videresender din søknad og det skriftlige avslaget, slik at vi kan vurdere om begrunnelsen holder for å nekte deg fri.
Hvis arbeidsgiver kun gir avslag muntlig, og nekter å gi deg skriftlig begrunnet avslag, oppsummerer du dette i en epost til arbeidsgiver, slik at du selv sikrer dokumentasjonen.