Forhandlingskurs for tillitsvalgte i staten høst 2024
Samfunnsøkonomene arrangerer sammen med Psykologforeningen, Legeforeningen, Tannlegeforeningen, Veterinærforeningen, Arkitektenes Fagforbund, Norsk Lektorlag og Farmaceutene felles forhandlingskurs for tillitsvalgte i statlig sektor. Kurset holdes i Helsinki over tre dager høsten 2024
Målgruppe:
Tillitsvalgte i statlig sektor
Fagområde:
Tariff, Forhandlinger
Kursbeskrivelse:
Forhandlingskurset er beregnet på tillitsvalgte i statlig sektor som har deltatt på grunnkurs og/eller har grunnleggende kjennskap til tillitsvalgtrollen. Kurset gir en gjennomgang av de viktigste lønnsforhandlingsbestemmelsene og forhandlingsteknikk. Hovedtyngden av kurset ligger på et forhandlingsspill hvor deltakerne deles opp i grupper og coaches gjennom «reelle» lokale forhandlinger, med en fiktiv statlig arbeidsgiverpart og arbeidstakerpart i ulike foreninger.
Dette er den perfekte oppladningen til høstens lokale forhandlinger.
Det blir også god mat, og muligheter til å sosialisere med andre tillitsvalgte, både fra egen forening og fra andre Akademikerforeninger. Program kommer.
Praktisk informasjon
Overnatting:
Vi har bestilt overnatting fra onsdag til fredag med enkeltrom til alle deltakere. Dere skal derfor ikke bestille hotellrom selv. Overnatting og felles måltider under konferansen dekkes av foreningen. Utgifter til bar, minibar, ekstra opphold etc dekkes av deltakeren selv.
Dere skal altså IKKE reservere rom direkte med hotellet for perioden 28.- 30.august 2024. Eventuelle overnattinger utover dette må bestilles og betales direkte med hotellet. Vi har dessverre ingen avtale med hotellet om pris for ekstra overnattinger.
Det forutsettes at deltakere overnatter på hotellet og deltar på kursets sosiale del, herunder felles middager. Det er ikke anledning til å ha med ledsager under kursdagene.
Nødvendig ekstra overnatting på Gardermoen eller Helsinki kan dekkes dersom det ikke er mulig å reise på onsdag eller på fredag.
Reise:
Vi anbefaler disse flyvningene;
–Finnair fly fra Oslo kl 08.35 og Finnair fra Helsinki kl 16.10
Det er anledning til å ha et lengre opphold, dersom man ønsker dette. Men da blir hotelloppholdet dekket av egen lommebok.
Alle reiseutgifter blir dekket av din primærforening mot innsending av reiseregning. Foreningen dekker billigste reisemåte, med de begrensninger som er nevnt ovenfor. Reiseregningsskjema finner du på våre nettsider. Husk å ta vare på kvitteringene for å søke om refusjon.
- Du vil få beskjed om hvordan du skal gå frem for å bestille reisen når du har fått bekreftelse på din påmelding. Du får bekreftelse på din deltagelse etter påmeldingsfristen har gått ut.
Frister:
Påmeldingsfristen er 20. mai og du melder deg på via nettsiden til Samfunnsøkonomene. Dette er også kanselleringsfristen. Om du melder deg på, og finner ut at du ikke kan være med likevel må du melde deg av innen 4. juni 2024. Melder du deg av noe senere enn dette, må du selv dekke kostnadene for fly og hotell.
Samfunnsøkonomene dekker alle kostnader ved kurset. Herunder flyreiser, hotell, måltider i henhold til programmet, samt transport mellom flyplass og hotell onsdag og fredag. Som tillitsvalgt har du som hovedregel rett til fri med lønn for å delta på kurset.
FAQ:
Avmelding/hva skjer hvis jeg likevel ikke kan delta?
Dersom du er påmeldt et arrangement, men det oppstår forhold som hindrer deg fra å delta, er det viktig at vi får beskjed så raskt som mulig. Ved tidlig beskjed vil vi forsøke å nedjustere/avbestille måltider, overnattinger, mv, og på den måten holde kostnader nede.
Gi oss derfor beskjed om:
- Hvilket kurs det gjelder
- Hvorfor du ikke kan delta
Send e-post til: Sara Åsatun på sara@samfunnsokonomene.no
Ved manglende oppmøte, eller sen avmelding forbeholder vi oss retten til å fakturere påløpte kostnader.
Rett til fri med lønn
Grunnkurset er en del av tillitsvalgtopplæringen. Deltakelse gir rett til fri med lønn i henhold til bestemmelsene i hovedavtalen i staten § 38 for tillitsvalgte og organisasjonstillitsvalgte. Dersom du opplever at arbeidsgiver ikke ønsker å gi permisjon ber vi om at du tar kontakt med oss på bistand@farmaceutene.no
Ofte stilte spørsmål
Reiseutgifter og eventuelt lønnstap
Farmaceutene dekker nødvendige reiseutgifter, mat og opphold/overnatting.
Dersom avtalen i ditt tariffområde ikke gir rett til fri med lønn for å delta på kurs, dekker vi også lønnstapet for medlemmer som er i målgruppen for kurset, der det er spesifisert.
Her kan du lese mer om Farmaceutenes reisepolicy, reiseregninger og lønnsrefusjon
Rett til fri med eller uten lønn
Når medlemmer deltar på kurs/arrangementer i regi av Farmaceutene vil rett til fri, og eventuell rett til fri med lønn, avhenge av hvilket tariffområde medlemmet tilhører, hvilken rolle medlemmet har, og hva slags arrangement det er snakk om.
Både tillitsvalgte, og potensielle tillitsvalgte, har rett til fri for å delta på tillitsvalgtskurs. Dette er regulert i hovedavtalene for de respektive tariffområdene:
- Medlemmer ansatt i virksomheter organisert i Virke: Hovedavtalen kap VII § 7-7 (PDF, 297KB) (fri, men ikke med lønn)
- Hovedtillitsvalgte i virksomheter omfattet av av Virkes apotekoverenskomst: Hovedavtalen kap VII § 7-7 (PDF, 297KB) + tillegg til hovedavtalens bestemmelser punkt 2 (fri med lønn, som et utgangspunkt)
- Medlemmer i Spekter: Hovedavtalen § 26 (PDF, 221KB) (ansatte) (fri med lønn inntil 6 dager pr år)
- Tillitsvalgte i Spekter: Hovedavtalen § 52 (PDF, 221KB) (tillitsvalgte) (fri med lønn inntil 12 dager pr år)
- Staten: Hovedavtalen kapittel 8 (fri med lønn)
- KS: Hovedavtalen del B § 3-6 (fri med lønn)
- NHO: Hovedavtalen § 4 (PDF, 269KB) (fri, men ikke med lønn)
- Oslo kommune: Hovedavtalen (Dok 24) § 16 g)
Gi beskjed tidlig
Gjennomgående er arbeidsgivers adgang til å nekte deg fri for å delta på tillitsvalgtskurs svært begrenset. Det er imidlertid viktig 1) at du gir beskjed så tidlig som mulig, 2) at du gir beskjed skriftlig, 3) at du ber om skriftlig godkjenning på fri og 4) at eventuelt avslag på fri begrunnes skriftlig av arbeidsgiver.
Hvordan håndtere avslag?
Hvis du har bedt om fri, men får avslag, må du umiddelbart be om å få avslaget skriftlig og begrunnet. Deretter kontakter du oss på kurs@farmaceutene.no og videresender din søknad og det skriftlige avslaget, slik at vi kan vurdere om begrunnelsen holder for å nekte deg fri.
Hvis arbeidsgiver kun gir avslag muntlig, og nekter å gi deg skriftlig begrunnet avslag, oppsummerer du dette i en epost til arbeidsgiver, slik at du selv sikrer dokumentasjonen.