Arbeidstakere har i utgangspunktet rett til fri på søn-, hellig- og høytidsdager, ofte kalt røde dager. I visse bransjer/yrker er det likevel nødvendig å møte på arbeid.

To vanlige problemstillinger

To vanlige spørsmål knyttet til røde dager:

  • Har arbeidstaker rett til kompensasjon dersom en ordinær fridag faller på en helligdag?
  • Må arbeidstaker «jobbe inn» timer dersom den ordinære arbeidstiden reduseres eller bortfaller?

Dette blir enklere å ta stilling til, dersom problemstillingene splittes i tre.

  1. Arbeidets omfang. Hvor mye arbeidstid er man forpliktet til å levere til arbeidsgiver i løpet av en arbeidsplanperiode? Arbeidstakers forpliktelse, og motytelsen lønn, baseres på at det skal arbeides et gitt antall timer i løpet av en planperiode. I løpet av et år vil dette, for arbeidstakere i faste stillinger basert på 37,5 timers uke, ende på rett i underkant av 1700 timer faktisk arbeid. Inkluderes røde dager og ferie, vil summen være 1950 timer.
  2. Arbeidets plassering. Arbeidets plassering er noe annet enn omfang. Med en arbeidsuke på 37,5 timer er det fullt mulig å jobbe 6 dager á 6,25 timer, 5 dager á 7,5 timer, eller for den saks skyld 4 dager á 9,375 timer. Når arbeidet gjennomsnittsberegnes skal all arbeidstid ligge i en plan, som arbeidstaker skal se i forkant.
  3. Plikt til å jobbe på rød dag. Hvorvidt man faktisk er pliktig å jobbe på en rød dag, avhenger av arbeidets karakter. Hviletidsbestemmelsene vil her kunne spille inn på hyppigheten av røde dager i arbeidsplanen.

Hva er en hellig- og høytidsdag? 

Helligdag er en dag som er hellig for et trossamfunn og som settes av til gudstjeneste eller andre religiøse markeringer. Vanlige søndager, første nyttårsdag, skjærtorsdag, langfredag, første og andre påskedag, Kristi himmelfartsdag, første og andre pinsedag, første og andre juledag regnes som helligdager i Norge. 

I tillegg har vi høytidsdagene 1. og 17. mai som reguleres i lov om 1. og 17. mai som høytidsdager.

Hvilke regler gjelder? 

Innledningsvis er det greit å kjenne til at arbeidsmiljøloven §§ 10-8 og10-10 har som utgangspunkt at det kun kan jobbes på søn-, hellig og høytidsdager, hvis det er nødvendig. Hvorvidt det er nødvendig, er noe arbeidsgiver er pålagt å drøfte med tillitsvalgte.

Utgangspunktet er at arbeidstaker har arbeidsfri på søn-, hellig- og høytidsdager. For høytidsdagene, 1. og 17. mai, er det særlig lovregulert at det skal være fri med lønn. 

Lønn for øvrige hellig- og høytidsdager kan være regulert i overenskomst, eller individuelle arbeidskontrakter. Dersom det ikke er regulert, er utgangspunktet ulønnet fri.

I denne artikkelen viser vi til to spesifikke overenskomster: 

Dersom din arbeidsplass er regulert av en annen overenskomst, anbefaler vi at du undersøker hva som står i den aktuelle avtalen. Du kan finne ut hvilken overenskomst som gjelder for din arbeidsplass her: 

Finn din overenskomst - Norges Farmaceutiske Forening (farmaceutene.no) 

Arbeidsfri på hellig- og høytidsdager 

Hovedregelen er, som nevnt ovenfor, at arbeidstaker har  rett til arbeidsfri på søn-, hellig- og høytidsdager. Dette fremgår av arbeidsmiljøloven §§ 10-8 og 10-10. 

Det skal være arbeidsfri fra kl. 18.00 dagen før en helligdag, og frem til kl. 22.00 dagen før neste virkedag. (En virkedag er en «ordinær arbeidsdag», altså alt annet ett søn-, hellig-, eller høytidsdager). I arbeidsmiljølovens definisjon av “søndagsarbeid”, inngår arbeid på hellig- og høytidsdager. 

På jul-, påske- og pinseaften skal det være arbeidsfri fra kl. 15.00 til kl. 22.00 dagen før neste virkedag. Arbeid som utføres innenfor disse tidsrommene regnes som søndagsarbeid.

Arbeidsmiljølovens § 10-8 fjerde ledd regulerer hvor ofte og hvor tett arbeid kan utføres på søn- og helgedager. Dette kan du lese mer om under.

Fast lønn og faste arbeidsdager og -tider

Dersom arbeidstaker har fast månedslønn og faste arbeidstider, på faste arbeidsdager, eksempelvis kl 8-16, mandag-fredag, er det relativt enkelt å vurdere konsekvensene av røde dager. Røde dager som faller på hverdag innebærer at arbeidstaker får fri, og månedslønnen utbetales på ordinært vis.

Arbeidsplan og røde dager

For mange farmasøyter er imidlertid arbeidstiden varierende, og følger av en arbeidsplan. Vanligvis er den også gjennomsnittsberegnet over en periode på opp til 52 uker av gangen.

Bruk av arbeidsplan er regulert i arbeidsmiljøloven § 10-3. 

For ansatte som arbeider etter arbeidsplan (ulike tidspunkter/dager og ofte gjennomsnittsberegnet arbeidstid) må arbeidsgiver være særlig oppmerksom på høytidsdagene når planen utarbeides, slik at hviletidsbestemmelsene blir ivaretatt

Hovedregelen i arbeidsmiljøloven § 10-8 fjerde ledd er at arbeidstakeren skal ha fri annenhver helligdag, men loven åpner for at helligdager kan gjennomsnitts beregnes over en arbeidsplanperiode. Det betyr at hvis perioden inneholder tolv slike dager, må minst seks av dem være fridager. 

Loven krever også at arbeidsplanen skal være tilgjengelig så tidlig som mulig, og lovens hovedregel er at den skal være tilgjengelig senest to uker før den trer i kraft, med mindre annet er fastsatt i overenskomst.

Både Virkeoverenskomsten og NMDs del B har en utvidet varslingsfristfrist på fire uker. 

Ved behov for endringer i arbeidsplanen krever loven også minst to ukers varsel, etter drøfting med tillitsvalgt. Også her har overenskomstene utvidet varslingsfristen til fire uker. 

Dersom arbeidsgiver beslutter endringer med kortere varsel enn det som følger av lov eller overenskomst, må forholdet vurderes opp mot overtidsbestemmelsene.

Les mer om arbeidsplan, overtid og balansetid her: Planlegging av arbeidstid - Norges Farmaceutiske Forening 

NMDs del B

Ifølge punkt 3.6 skal arbeidsgiver organisere arbeidstiden slik at farmasøyten får minst én fridag hver 14. dag. Fridagen skal i størst mulig grad legges til dagene før eller etter helligdager. 

Dersom farmasøyten er fraværende fra sin fridag, for eksempel på grunn av sykdom, ferie, militærtjeneste eller hvis fridagen faller på en hellig- eller høytidsdag, har ikke farmasøyten krav på ny fridag. 

Dersom farmasøyten ikke har opparbeidet tilstrekkelig tid til fridag, for eksempel på grunn av fravær som nevnt, skal farmasøyten likevel ha den oppsatte fridagen. Opparbeidede fridager som faller på mandag, tirsdag eller onsdag etter palmesøndag kan flyttes til påskeaften, forutsatt at apoteket holder åpent denne dagen. 

Apotekoverenskomsten i Virke

Ifølge § 4-3 i Virkeoverenskomsten skal arbeidsgiver sørge for at arbeidsfordelingen på søn-, hellig- og høytidsdager, samt på høytidsaftener, skjer jevnt blant det farmasøytiske personalet, så langt det er mulig. 

Arbeidet skal inngå i arbeidsplanen og eventuelt i en gjennomsnittsberegning av arbeidstid, og det skal drøftes med tillitsvalgt på arbeidsplassen. 

Det finnes ingen bestemmelse i Virkeoverenskomsten som tilsvarer regelen til NMDs del B om at en fridag på en hellig- høytidsdag bortfaller, men det er fortsatt naturlig å følge regelen, som innebærer at man ikke får kompensasjon for at fridagen faller bort.

Lønn ved fri på hellig- og høytidsdager 

Fast stillingsprosent/fast månedslønn

Har arbeidstaker en fast stillingsprosent er det vanlig at det også utbetales en fast månedslønn, altså at man får man samme beløp – uavhengig av helligdagers plassering og hvor mange arbeidsdager og fridager som er i måneden. Månedslønnen utgjør en tolvtedel av årslønnen, og er arbeidsgivers motytelse for den arbeidstid arbeidstakeren leverer. Med gjennomsnittsberegning av arbeidstiden er det derfor summen/totaltimetallet i hver enkelt gjennomsnittsberegningsperiode det er viktig å kontrollere.

Har arbeidstaker fast stillingsprosent, men etterskuddsvis timebetaling basert på oppmøte, er det viktig å være oppmerksom på om hellig- og høytidsdager innebærer «avvik» fra ordinært oppmøtemønster. Hvis det er tilfelle, må det vurderes særskilt om arbeidstaker har rett på betaling for hellig- eller høytidsdagen.

Tilkallingshjelp/timebetalt 

Er arbeidstaker tilkallingshjelp, uten noen fast arbeidsplan, foreligger det kun betalingsforpliktelse for faktisk arbeid. 

Lønn for arbeid på hellig- og høytidsdager  

Påske

Arbeidstid og åpningstid 

Hovedregelen er arbeidsfri fra kl. 18.00 onsdagen før skjærtorsdag, men ansatte kan jobbe etter dette om nødvendig.

Påskeaften regnes som en vanlig lørdag med lørdagslønn frem til kl. 15.00. Etter kl. 15.00 regnes det som søndagsarbeid. Eventuelle tillegg fremgår av arbeidsavtalen eller overenskomsten. 

For arbeidstakere som er omfattet av de to apotekoverenskomstene gis det 100 % tillegg på timelønn fra kl. 00.00 til 24.00.  

Jul

Søndagsåpent tre søndager før julaften 

Apotek kan holde åpent mellom kl. 14.00 og kl. 20.00 de tre siste søndagene før julaften. 

Fast ansatte kan jobbe ved forskjøvet arbeidstid eller overtid, men må få en fridag samme uke.  

Virkeoverenskomsten § 4-3 tillater at arbeidsgiver pålegger arbeid inntil to av disse søndagene.  

Arbeidstid på julaften og nyttårsaften 

Jul – og nyttårsaften regnes ikke som helligdager etter Helligdagsfredloven. Likevel praktiserer mange apoteker kortere arbeidsdager disse dagene. 

Julaften er regulert i arbeidsmiljøloven § 10-10, som fastslår at det skal være arbeidsfri fra kl. 15.00. Ansatte kan jobbe etter dette tidspunktet hvis det er nødvendig, og det anses som søndagsarbeid.   

For nyttårsaften gjelder den generelle regelen om arbeidsfri fra kl. 18.00, siden 1. januar er en helligdag. 

Lønnstillegg for arbeid på høytidsdager 

Dersom arbeid etter de fastsatte tidspunktene er nødvendig, har arbeidstakere rett på lønnstillegg, i henhold til overenskomst eller arbeidskontrakt: 

  • Virkeoverenskomsten: 100 % tillegg på timelønn fra kl. 13.00 til 24.00 på pinse-, jul- og nyttårsaften. 
  • NMDs del B 100 % tillegg på timelønn fra kl. 00.00 til 24.00 på pinse-, jul- og nyttårsaften. 

Innkalling til ekstraarbeid på en hellig- eller høytidsdag 

Arbeidstakere kan bli innkalt til ekstra arbeid (pålegges overtid) dersom det oppstår uforutsatte situasjoner. Arbeidsgiver avgjør hvem som skal møte opp eller forlenge vakten, vanligvis først ved å spørre frivillig. Vilkår for å pålegge overtid følger av arbeidsmiljøloven § 10-6 og forutsetter at det foreligger et særlig og tidsavgrenset behov, og videre at nødvendigheten av dette, hvis mulig, først skal drøftes med tillitsvalgte.

Dersom overtidsarbeid pålegges, reguleres tillegg for dette i overenskomsten eller arbeidsavtalen. 

I NMDs del B og Virkeoverenskomsten er overtid definert som arbeid utover full stilling. 

NMDs del B

For arbeidstakere som under NMDs del B utbetales ordinær timelønn pluss et 100 % tillegg fra kl. 00.00 til 24.00 på søndager, helligdager og høytidsdager, inkludert påske-, pinse-, jul- og nyttårsaften, jf. punkt 4.2 i overenskomsten. 

Virkeoverenskomsten

For arbeidstakere som er omfattet av Virkeoverenskomsten utbetales ordinær timelønn pluss et tillegg for overtidsarbeid, jf. § 5-5-3 i overenskomsten. De ulike satsene er: 

Søndag, hellig-, høytidsdager og påskeaften: 

Kl. 00.00 – 24.00             100 % 

Pinseaften, julaften og nyttårsaften: 

Kl. 00.00 – 08.00             100 % 

Kl. 08.00 – 13.00             50 % 

Kl. 13.00 – 24.00             100 % 

Hellig- og høytidsdager er betalte fridager, og inngår i årstimetallet.

1. og 17. mai 

I henhold til lov om 1. og 17. mai § 1 første ledd skal disse dagene behandles som søndager. Det betyr at arbeidstakere har fri, med mindre arbeidets art gjør det nødvendig å jobbe. 

Dagen før 1. og 17.mai regnes som en vanlig virkedag i henhold til § 2. 

1. eller 17.mai faller på en vanlig virkedag 

I henhold til § 3 har arbeidstakere rett til full lønn på 1. og 17. mai dersom apoteket er stengt, med mindre dagene faller på søndag eller en annen helligdag. Dette gjelder både for ansatte med fast månedslønn og timelønnede, for eksempel en deltidsansatt som normalt jobber på mandager, får betalt fri hvis 1. eller 17. mai faller på en mandag. 

For lønnet fri kreves minst 30 sammenhengende dager med ansettelse før helligdagen eller en samlet ansettelsesperiode på minst 30 dager. 

Selv om disse dagene er regnet som «arbeidsdager» i planleggingen kan ikke arbeidsgiver kreve at disse timene skal «tas igjen» dersom disse dagene faller på en arbeidsdag for arbeidstakeren. Årsaken er at begge dagene er høytidsdager med lovfestet rett til full lønn. 

Miste retten til lønn 

Arbeidstakeren mister retten til lønn for 1. eller 17. mai hvis de er fraværende uten arbeidsgivers samtykke siste virkedag før eller etter høytidsdagen, med mindre fraværet er dokumentert som sykdom eller ferie.

Lønn for arbeid på 1. og 17.mai 

Arbeidstakere som jobber 1. eller 17. mai, har krav på minst 50 % tillegg til ordinær lønn, ifølge § 3 første ledd. Høyere godtgjørelse gjelder hvis det er avtalt med arbeidsgiver eller i overenskomsten.

1. eller 17.mai faller på hellig- eller høytidsdag 

Hvis 1. eller 17. mai faller på en søndag og apoteket holder stengt, gis ingen særskilt kompensasjon. De som har fri, har ikke krav på betaling, mens de som jobber, får betalt som for en søndag. Merk likevel at det kan følge av overenskomst at dagen skal inngå i gjennomsnittsberegningsgrunnlaget av arbeidsplanen.

Hellig- eller høytidsdag faller på en arbeidsfridag etter arbeidsplan

Et spørsmål Farmaceutene ofte får, er om man har rett på kompensasjon dersom en rød dag faller på en dag man uansett ikke skulle jobbe. Det klare svaret på det er nei.

Verken Virkeoverenskomsten eller NMDs del B har bestemmelser som gir kompensasjon i slike tilfeller. Det er likevel viktig at arbeidstaker her ser på hele arbeidsplanperioden, og kontrollerer at timetallet er korrekt.

Sykdom 

Hvis en arbeidstaker er syk på en hellig- eller høytidsdag, men var opprinnelig satt opp til å jobbe på den dagen, skal arbeidstakeren få utbetalt full lønn som om vedkommende hadde vært på jobb. I noen overenskomster omfatter full lønn både grunnlønn og høytidstillegg i henhold til den oppsatte arbeidsplanen. 

Du kan lese mer om sykdom her: Sykdom og sykefravær - Norges Farmaceutiske Forening (farmaceutene.no)