Rapport fra årets FIP-kongress
Farmaceutenes leder Birgitte Lloyd deltok på årets FIP-kongress. Derfra tar hun med seg at farmasøyter og farmasifaget må inn i alt fra kunstig intelligens til humanitært arbeid og mye mye mer.
Årets generalforsamling i International Pharmaceutical Federation (FIP), og deres påfølgende verdenskongress Innovating for the future of health care gikk av stabelen i Cape Town, Sør-Afrika. Fra Farmaceutene deltok leder, Birgitte Lloyd, og generalsekretær Greta Torbergsen.
På Afrikas sydligste punkt møttes 3300 delegater fra hele verden for å lytte og lære. Og dele! Som tidligere år er FIPs kongress en påminnelse om at farmasi og farmasøyter bidrar til bedret helse i alle verdenshjørner, og FIP sammen med årets lokale samarbeidspartner for kongressen, The Pharmaceutical Society of South Africa (PSSA), hadde laget et godt og allsidig program. Temaet for årets konferanse var en rød tråd gjennom hele arrangementet, og det var et vidt spenn i innlegg og sesjoner. Den sørafrikanske helseministeren var tydelig stolt over å kunne «klippe snoren», og oppfordret delegatene til å brette opp ermene for å bidra både mot en økende forekomst av kroniske sykdommer som blant annet diabetes, i tillegg til økt vaksinasjonsrate og god og lik tilgang til helsehjelp.
Kunstig intelligens til humanitært arbeid
Under konferansen, var det stort fokus på kunstig intelligens (KI). Mulighetene KI og ChatGpT gir oss, ble presentert som både et nyttig verktøy for den moderne farmasøyt, og som hjelpemiddel i en verden hvor helsepersonellmangelen strekker seg langt ut over norske grenser. Dog skal man ikke bruke KI ukritisk – farmasøyter må fortsatt bruke skjønn. Innenfor humanitært arbeid, var det forelesninger og paneldiskusjoner om legemiddeltilgang, antimikrobiell resistens, og farmasøyters rolle i vaksineringsarbeid og krise og beredskap. Det var også mulig å fordype seg i utviklingen innen legemiddelindustri, presisjonsmedisin, sykehusfarmasi, apotekfarmasi, kreftforskning, e-helse og likestilte helsetilbud. Farmasi er faget som må med overalt.
Neste år samles alle i København
Farmaceutene er medlem av flere internasjonale organisasjoner, og FIPs kongress er også en anledning for samtaler med gode kollegaer fra disse. Våre nordiske naboer har mange av de samme utfordringene som oss, og det er spennende å få førstehåndsinformasjon fra de andre medlemmene i Nordiske Farmasøyt Union (NFU).
Helsetjenester i apotek er et satsningsområde hvor vi ser at Norge har vært i front i Norden, men hvor vi opplever nå at særlig svenske myndigheter holder et høyere tempo i utviklingen og viser større vilje til å gjennomføre grep med fokus på pasientsikkerhet og legemiddeltrygghet. Danske PharmaDanmark holder et høyt fokus på legemiddelindustrien, og vi gleder oss stort over at neste års FIP arrangeres i København under mottoet: Pharmacy forward: Performance, Collaboration and Health Transformation.
LES OGSÅ: Stor internasjonal farmasikongress i Norden i 2025
Farmasøyter skal sikre medisiner til flere kriserammede områder
Farmaceutene er også medlem av den europeiske farmasøytforeningen EphEU, som har stått bak prosjektet Medicines to Ukraine. Under årets FIP-kongress, ble det gjennomført signeringsseremonier for å vise at FIP nå tar Medicines to - prosjektet videre og utvider det nå til å gjelde også kriserammede områder i Afrika og Gaza. På farmasøytisk og kvalitetssikret vis har EphEU laget et humanitært initiativ som handler om at behovet styrer hjelpen, og som gir myndighetene og helsepersonellet på stedet full kontroll. Farmaceutene følger spent med på at FIP nå også tar en aktiv humanitær rolle.
LES OGSÅ: Nå kan alle farmasøyter gjøre en stor innsats for Ukraina
Tenk Helse Tenk Apotek!
Når årets kongress nå er over er det tid for refleksjon og hva man som fagperson og foreningsleder tar med seg hjem til egen hverdag. Think Health Think Pharmacy, er FIPs ny globale kampanje, og vi i Farmaceutene stiller oss selvfølgelig bak. At farmasøyter først og fremst er helsepersonell, og at vi gjør en avgjørende jobb uansett hvor vi er udiskutabelt. Det er eksotisk å høre om antibiotikaforskrivning på apotek i Thailand, toget som fungerer som et apotek på skinner gjennom rurale områder i Sør-Afrika, hypnosefarmasøyter i Brasil og farmasøytstudentene i UK som nå har legemiddelforskrivning som eget fag. Det er alltid noe å plukke med seg, forundres over og være stolt av. I Norge har vi et godt helsevesen og gode system for å ta vare på pasienter og deres helse, vi skal fortsette å definere vår egen rolle som en viktig del av dette. Vi har fått oversatt kampanjen til norsk, den er like relevant og viktig uansett hvor man befinner seg. Tenk Helse Tenk Apotek!