Øyeåpnende tur til England for tillitsvalgte i akademia
Farmaceutenes tillitsvalgte i akademia lot seg imponere av den lille utdanningsrevolusjonen som foregår på farmasiutdanningen ved University of Leicester og hva den ganske unge fagforeningen PDA har oppnådd.
Norges Farmaceutiske Forening (Farmaceutene) inviterer hvert år tillitsvalgte og potensielle tillitsvalgte fra akademia med på tur for å treffe andre i samme rolle og utveksle erfaringer, besøke lærerike steder, snakke med interessante mennesker og utdype sine kunnskaper om arbeidsrett.
Årets tur gikk til Birmingham og Leicester i England.
Der besøkte farmasøytene University of Leicester, hvor leder for helseutdanningene og farmasøyt, David Wright, og kollegene hans fortalte om erfaringene etter at England i noen år har hatt farmasøyter med forskrivningsrett og den ferske innføringen av Pharmacy First. Et tema som har fascinert alle norske farmasøyter og ikke så få politikere som ser en mulighet til å avlaste fastlegene, det siste året.
Les mer om Pharmacy First her.
Utdanningsgalskap
Fra 2026 skal alle farmasøyter utdannet i Storbritannia ha forskrivningsrett. Som en del av forberedelsene til det, har universitetet gitt Wright frie tøyler til å bygge en farmasiutdanning fra bunn.
De har gjort mange grep på alle deler av utdanningen, men den største endringen er at de nærmest har kuttet ut kjemi til fordel for å kunne konsentrere seg mer om det kliniske og kunne ha lang praksis. De ønsker ikke å utdanne legemiddelgeneralister til industrien, men legemiddelspesialister til helsevesenet.
— Do you think I am mad? avsluttet Wright og fikk et unisont nei fra de besøkende akademikerfarmasøytene som brukte ord som inspirerende og motiverende om det de lærte i Leicester. Institutt- og senterlederne for farmasiutdanningene må nok forvente å få en del oppfordringer og spørsmål om det ikke snart er på tide å styrke den kliniske siden også i Norge fra oppildnede englandsfarere.
Les mer om utdannelsen i Leicester her.
Farmasøytene forsvarere
Akademikerne fikk også et besøke hos Farmaceutenes søsterorganisasjon The Pharmacists' Defence Association (PDA) som organiserer over 36 000 farmasøyter og som har oppnådd mye i løpet av sine litt over 20 år. Leder Mark Koziol fortalte om etableringen og arbeidet som både innebærer kamp for farmasøytenes rettigheter i arbeidslivet, men også kamp for å styrke farmasien og farmasøytenes anseelse i samfunnet. De har ikke lite av æren for at farmasøyter nå får forskrivningsrett og vridningen mot å bli anerkjent som helsepersonell. Noe de forståelig er stolte over, men som også har brakt med seg sine egne utfordringer og økte arbeidsbelastning på farmasøyter i apotek, og da nye kampsaker for foreningen.
Les mer om hva PDA tenker om Pharmacy First her.
I forbindelse med møtet med PDA fikk den norske delegasjonen også et besøk på den nye og moderne laben på farmasiutdanningen ved Aston University.
Streik og arbeidsrett
Farmaceutene hadde invitert med seg leder i Akademikerne stat, Kari Tønnessen Nordli, på kurset. Hun fortalte om arbeidet til Akademikerne og årets streik. Tønnessen Nordli er godt fornøyd med resultatet i årets streik, men understreket at det ikke betyr at tarifavalen til Akademikerne er fredet, og den kan fort komme under angrep igjen. Hun slo dog tydelig fast, i litt andre ord, at selv om alle nå helst vil unngå streik, er Akademikerne klar for ny streik, og den vil ikke være like behagelig som årets.
Turen ble avsluttet med innføring i den nyeste utviklingen innen arbeidsrett av Farmaceutenes egen jurist Christine Ødegaard Sten, som fortalte om positive endringer i reglene for arbeidskontrakter som alle som skal skrive kontrakt bør få med seg. Hun opplyste også om litt mindre positive dommer fra Høyesterett og lagmannsretten om hjemmekontor, hvor konklusjonen er veldig tydelig: Hvis du skal skade deg mens du er på hjemmekontor, forsikre deg grundig om at du utfører en arbeidsoppgave akkurat i det øyeblikket du skader deg.