Et tyvetalls av våre tillitsvalgte fra Hammerfest i nord til Bergen i sør reiste 19. juni i samlet flokk til Stockholm for å evaluere lønnsoppgjøret i helseforetakene og apotekkjedene. Samtidig fikk de farmasifaglig påfyll, nyttige foredrag om fagforeningsarbeid, og ikke minst sosiale, kulturelle og kulinariske gleder. 

Europas førsteskansen mot nye pandemier

Moroa ble umiddelbart startet med et besøk på European Center for Disease Prevention and Control (ECDC). ECDC er et EU-organ som skal beskytte EUs borgere mot smittsomme sykdommer. De overvåker smittsomme sykdommer, ser på trender, vurderer faren og formidler sine funn til EU og medlemslandene.

Organisasjonen holder til i en beskjeden bygning i Solna kommune like utenfor Stockholm. Den ble opprettet i 2005, men var ganske anonym frem til 2020. Under pandemien økte antallet pressehenvendelser til ECDC fra 60 i 2019 til 2000 i 2020. Nå har de plutselig fått en helt annen status og blir lyttet til i EU. På ECDC ble de tillitsvalgte behørig mottatt av den tredagersferske direktøren, Pamela Rendi-Wagner, før de ble grundig informert om organisasjonens arbeid med antibiotikaresistens av leder ved seksjon for AMR og helsevesenrelaterte infeksjoner, Dominique Monnet, og hvordan de jobber med andre organisasjoner og land over hele verden av leder ved seksjon for europeisk og internasjonalt samarbeid, Antonis Lanaras.

Det ble også et besøk i organisasjonens Emergency Operation Center, som nå er et rolig kontorlokale med mange tv-skjerme og to fast ansatte, men som under pandemien stort sett styrte alt arbeidet som ble gjort av organisasjonens litt over 300 ansatte.

Båttur til Drottningholm og Skagenrøre

På kvelden ble deltakerne invitert til båttur med middag, hvor de ble servert Skagenrøre og laks mens de nøt finværet og utsikten ombord på Prins Carl Philip som går på Mälaren mellom Stockholm sentrum og Drottningholm. 

— De tillitsvalgte i våre forhandlingsutvalg har brukt mye av fritiden sin til å forberede oppgjøret og har gjort en fantastisk jobb for medlemmene våre. Derfor er det fint å kunne invitere dem til å evaluere oppgjøret, og bygge opp energi før neste harde innsats, i hyggelige omgivelser, sier leder, Birgitte Lloyd. 

Evaluerte lønnsoppgjøret

Resten av samlingen brukt til å evaluere forhandlingsprosessen og resultatene bare avbrutt av vandring og middag i Gamla stan og foredrag om hvordan SANs konserntillitsvalgte jobber av jordmor Hildegunn Enge som er konserntillitsvalgt i Helse Vest.

I og med at dette var et hovedoppgjør, har forhandlingsutvalgene jobbet med krav, og forankring i medlemsmassen, siden tidlig på høsten 2023. Forhandlingene har vært tema både på topptillitsvalgtsamlingen høsten 2023, og på topptillitsvalgtsamlingen våren 2024. 

— Dette hovedoppgjøret har vært grundig og systematisk forberedt, og tilbakemeldingen fra deltakerne på evalueringen er at foreningen bør fortsette langs denne aksen, sier forhandlingssjef, Jon Ole Bjørklund Whist.

Han legger til at Farmaceutene i løpet av høsten skal gjennomføre valg av tillitsvalgte på alle nivåer, og at foreningen tidlig på nyåret 2025 starter forberedelsen til hovedoppgjøret 2026. 

Tillitsvalgte fra Farmaceutene på samling i Stockholm. Tillitsvalgte fra Farmaceutene på samling i Stockholm. Tillitsvalgte fra Farmaceutene på samling i Stockholm. Tillitsvalgte fra Farmaceutene på samling i Stockholm. Tillitsvalgte fra Farmaceutene på samling i Stockholm. Tillitsvalgte fra Farmaceutene på samling i Stockholm. Tillitsvalgte fra Farmaceutene på samling i Stockholm. Tillitsvalgte fra Farmaceutene på samling i Stockholm. Tillitsvalgte fra Farmaceutene på samling i Stockholm. Tillitsvalgte fra Farmaceutene på samling i Stockholm. Tillitsvalgte fra Farmaceutene på samling i Stockholm. Tillitsvalgte fra Farmaceutene på samling i Stockholm. Tillitsvalgte fra Farmaceutene på samling i Stockholm.