TEKST OG FOTO: Birgitte Lloyd, leder, Norges Farmaceutiske Forening
 

Undertegnede besøkte apotek, laboratorier og farmasøyter rundt i den nordligste delen av landet og fant mye interessant og imponerende.

Nytt sykehusapotek i Hammerfest

Det var et eventyr for en farmasøyt fra sørligere breddegrader å få reise til Hammerfest på jakt etter legemiddelekspertise. Sammen med Farmasi forbundets leder, Bodil Røkke, besøkte jeg det nordligste sykehusapoteket i Norge.

Hammerfest. Foto: Birgitte LloydSykehusapoteket i Hammerfest har tidligere levert legemidler og tjenester til Finnmarkssykehuset som avdeling underlagt Tromsø, men står nå trygt på egne bein som et fullverdig sykehusapotek og ledes av apoteker Mariel Elde. Hun har vært ansatt siden høsten 2023 og skal sammen med resten av personalet sørge for at alle apotekets fire avdelinger fungerer som viktige ressurser for sykehuset; tjenester, leveranser, publikum og produksjon. De totalt seks farmasøytene og tre apotekteknikerne skal gi finnmarkinger både trygge leveranser og legemiddelråd, sammen med produksjon av cytostatika og sterile produkter. I produksjonen har de ansatte nylig startet opp, og i tillegg til cytostatika skal de utvide til blant annet smertekassetter, antibiotikapumper og sprøyter til intravitreal injeksjon.

Apoteket åpnet offisielt 31. januar 2025, og folk i Hammerfest har fått enda et godt tilbud om gode og nære apotektjenester.

Mariel skryter av sine ansatte og forteller at hun har vært opptatt av å gi roller og ansvar underveis, slik at prosessene og oppbyggingen eies av de som skal gjennomføre dem. Så store og komplekse endringer som sykehusapoteket i Hammerfest har gjennomgått, krever virkelig alle mann på dekk.

Farmasøyter har viktige roller i spesialisthelsetjenesten

Klinisk farmasøyt og plasstillitsvalgt Anna Arnesen har også gledet seg voldsomt over utvidelsen av apoteket, og hun har virkelig passet på å inspirere meg til apotek-besøk når det nye og flotte apoteket ble ferdig. Som vara-konserntillitsvalgt i Helse Nord og vara- foretakstillitsvalgt i SANO, vet dessuten Anna hvor viktig det er med gode og spennende arbeidsoppgaver for å rekruttere.

Leder i Region Nord i Norges Farmaceutiske Forening og klinisk farmasøyt, Trygg Nikolaisen, viste oss rundt, og jeg fikk nerde meg gjennom legemiddelvurderinger på en previsitt med leger og sykepleiere. Mitt første møte med det digitale kurveløsnings systemet MetaVision! Denne erfaringen gjorde meg enda sikrere på at tverrfaglighet og samarbeid mellom helseprofesjoner gir mer kvalitet i legemiddel vurderingen, og at pasientsikkerheten i større grad blir ivaretatt. Gode dialoger og erfaringsutvekslinger på previsitten viste at farmasøyter i høyeste grad har en viktig rolle i spesialisthelsetjenesten.

Sterkt farmasøytisk lag lengst i nord: På sykehusapoteket i Hammerfest møtte Birgitte Lloyd mye  farmasøytisk kompetanse, her representert ved (fra venstre) Kristine Berg (apotektekniker), Hilde Mari Håvardsen (apotektekniker), Lina Diana Guedes de Castro (farmasøyt), Anngisha Arungumar (farmasøyt), Trygg Einar Nikolaisen (farmasøyt), Martine Bredal-Olsen (apotektekniker), Mariel Elde (apoteker), Karoline Thomassen (farmasøyt) og Anna Arnesen (farmasøyt). Foto: Birgitte LloydSTERKT FARMASØYTISK LAG LENGST I NORD: På sykehusapoteket i Hammerfest møtte Birgitte Lloyd mye  farmasøytisk kompetanse, her representert ved (fra venstre) Kristine Berg (apotektekniker), Hilde Mari Håvardsen (apotektekniker), Lina Diana Guedes de Castro (farmasøyt), Anngisha Arungumar (farmasøyt), Trygg Einar Nikolaisen (farmasøyt), Martine Bredal-Olsen (apotektekniker), Mariel Elde (apoteker), Karoline Thomassen (farmasøyt) og Anna Arnesen (farmasøyt). Foto: Birgitte Lloyd

Imponerende og moderne sykehus

Bodil Røkke og jeg fikk også en omvisning på et imponerende og moderne sykehus, som arkitektonisk og praktisk har løsninger hvor pasientene står i sentrum. Medisinrom ble også inspisert, og vi fikk anledning til en rundtur i den delen av sykehuset som brukes av UiT Norges arktiske universitet og Hammerfest kommune. Sammen med kommunens lokaler ligger nemlig universitet i samme bygg, slik at det er mulig å dra veksel på kompetansene og sørge for et godt samarbeid mellom nivåer. Den maleriske utsikten ut over fjorden var helt fantastisk, og det var helt tydelig at man hadde tenkt på at denne skulle inn i bygget på avdelingene hvor pasientene oppholder seg over tid.Bodø: Østavind er Sykehusapoteket i Bodøs sterile produksjonslokale. Foto: Birgitte Lloyd

Engasjerte medlemmer

Foreningen holdt også et distriktsmøte med engasjerte medlemmer på kveldstid. Jeg fortalte om foreningens oppbygging, målprogram og arbeid, og det ble diskusjoner og innspill som jeg tar med meg tilbake til Sentralstyret. Farmaceutenes medlemmer finnes over hele landet, og det var veldig viktig for meg å treffe de som har skoa på i nord. Rekruttering av personell og stor turnover er en utfordring både for Helse Nord og primærapotek, og det er viktig å vise frem alt Finnmark har å by på.

Flott sykehusapotek i Bodø

Sykehusapoteket i Bodø var målet på vei ned langs kysten fra Hammerfest og Finnmark. Jeg rakk akkurat å unnslippe de verste vindkastene i Hammerfest før flyplassen måtte stenge, og jeg kunne sette kursen mot Bodø.

På sykehusapoteket tok foreningens foretakstillitsvalgte, Ragnhild Birkelund, imot meg på nok et flott sykehus i Helse Nord. Midt i et boligområde finner vi nemlig Nordlandssykehuset Bodø. Oppmøtested var avdelingen for klinisk rådgivning, der Ragnhild jobber som klinisk farmasøyt. Jeg fikk også et hyggelig gjensyn med foreningens vara-foretakstillitsvalgte, Renata Holis. Både Ragnhild og Renata kunne fortelle om spennende oppgaver og jobben de gjør for å fremme farmasøytisk kompetanse på sykehusets ulike avdelinger.

Engasjerte tillitsvalgte: I Bodø møtte Farmaceutenes leder de tillitsvalgte Ragnhild Birkelund (t.v.) og Renata Holis. Foto: Birgitte Lloyd
ENGASJERTE TILLITSVALGTE: I Bodø møtte Farmaceutenes leder de tillitsvalgte Ragnhild Birkelund (t.v.) og Renata Holis. Foto: Birgitte Lloyd

Fin arbeidsplass for farmasøyter

Ragnhild viste deretter frem nok et flott apotek i den nordlige delen av landet, og jeg fikk først hilst på i sykehusekspedisjonen. Der fikk jeg en rask prat med farmasøyt Martin Masin, før veien gikk videre til avdelingen for produksjon. Leder Aimé Manzi kunne fortelle om avdelingens oppgaver og fokusområder, og sto med nitid påskeplanlegging da Farmaceutene kom på besøk. For å sørge for at pasientene får legemidlene de trenger gjennom høytiden, kreves det nemlig svært gode og detaljerte planer.Nordlandssykehuset bygget i Lego. Foto: Birgitte Lloyd

Også i Bodø er det utfordrende å rekruttere farmasøyter, men både Ragnhild og Aimé fremhevet muligheten til å prøve ulike oppgaver på apoteket, og ønsket seg absolutt en større interesse for sykehusapoteket som arbeidssted.

Utfordrende og lovende med nytt datasystem

Plasstillitsvalgte Jelena Djokic jobber i den hektiske publikumsavdelingen, men hun tok seg tid til å raskt vise frem det nye IKT-systemet i sykehusapotekene; Orion. I Orion er det mye brukerstøtte og mange gode løsninger, men som hos de andre nye og moderne IT-verktøyene i apotek, er det også utfordringer med treghet. For farmasøyter og andre apotekansatte som er vant til å holde et høyt tempo gjennom arbeidsdagen, blir sekundene viktige, og håpet er også i Bodø, at dette vil bedre seg nå som systemet er godt i gang.

Klare ønsker å ta med sørover

Et lokalt distriktmedlemsmøte på kveldstid ble avholdt i sykehusets lokaler, og målet var igjen å dele hva foreningen jobber med og samtidig lytte til hva farmasøytene i Bodø hadde på hjertet. Det var også her en engasjert gjeng med helt tydelige ønsker om å bidra til riktigere legemiddelbruk og -håndtering. Tverrfaglighet og helseteam var også høyt på agendaen, og igjen var det gode innspill å ta med seg til videre handlingsplaner og målprogram.

Flott anlegg i fjæra i Lofoten

I jakten på nordnorsk farmasi reiste jeg videre fra Finnmark til Nordland. Siste stopp i stiv kuling, var Vestvågøy kommune og Leknes. Widerøes piloter trosset vær og vindkast, og på andre forsøk landet de trygt på den bittelille flyplassen på Leknes.

Leknes lufthavn

Kommunefarmasøyt Marianne Mareliussen inviterte til en hyggelig og morsom dag, og etter å ha hentet meg grytidlig fra flyplassen, dro vi sammen til det fantastiske signaturbygget til konsernet Nordly Holding som er plassert helt nede i fjæra i Lofoten. Et flott skue, og et arkitektonisk ønske om å hente utsikt og naturen inn i bygget som utgjør Lofoten Bio Centre.

Lofoten Bio centre

Først traff vi farmasøyt, styreleder i SANO og kvalitetsdirektør Håvard Horn, som fortalte om visjonen til Nordly Holding, og det bedriftene i porteføljen jobber med. Havbruksnæringen er et viktig område, og STIM er et internasjonalt selskap som blant annet leverer fiskehelseprodukter - og tjenester. De var først ute med oljebaserte vaksiner til norsk oppdrettslaks, og deres lange erfaring og kompetanse gjør at de står i en særstilling som leverandør til havbruksnæringen langs norskekysten. 

Håvard Holm
OK UTSIKT FRA KONTORET: Farmasøyt Håvard Holm og Nordly Holding har funnet seg et fint sted å arbeide.

Spennende med bakteriofager

I tillegg fikk vi en spennende innføring i ACD Pharmas forskning.  Målet er å finne alternativer til antibiotika og Dr. Christel Andreassen, R&D Operations Manager, med ekspertise innen medisinske basalfag, ga oss en innføring i hvordan bakteriofager kan brukes i kampen mot skadelige bakterier. 

Birgitte Lloyd og Célia Pas
DYRKER BAKTERIEDREPERE: Dr.Célia Pas og ACD Pharma forsker på bakteriofager som dreper bakterier.

Antibiotikaresistens er legemidlenes klimakrise, og forskningen på bakteriofager gir oss håp om at det finnes muligheter til å bekjempe bakterier på annet vis enn tradisjonelle antibiotika. Forskningen konsentrer seg om strategier og metoder for forebygging av bakterielle infeksjoner ved hjelp av bakteriofager. Vi fikk en omvisning på det topp moderne laboratoriet, og Dr.Célia Pas, forsker innen bioteknologi med bakgrunn fra Universitetet i Ghent, viste oss både spennende utstyr og praktiske resultater fra arbeidet. Intet mindre enn imponerende life science i fjæra i Lofoten. 

Vestvågøy utnytter farmasøytisk kompetanse

Videre gikk veien i imponerende natur til Leknes rådhus, hvor Mariannes kontorer ligger. Hun er kommunefarmasøyt i Vestvågøy kommune, hvor hun ivrer for å formidle at vi som farmasøyter har en kunnskap og innsikt i helsetjenesten som strekker seg bredere enn bare legemiddelhåndteringsområdet. Ikke minst er hun opptatt av at farmasøyter må fortsette å heve stemmen for å få forståelse for dette. 

Marianne Mareliussen
KAN MER ENN LEGEMIDDELHÅNDTERING: Kommunefarmasøyt i Vestvågøy, Marianne Mareliussen, mener farmasøyter har kunnskap om og innsikt i helsetjenesten som strekker seg bredere enn bare legemiddelhåndteringsområdet.

Marianne jobber blant annet som prosjektleder i Helse og Mestring, hvor man satser på å organisere og utnytte kompetanse på en mer hensiktsmessig måte for å utvikle en mer robust og bærekraftig helsetjeneste. Et viktig fokus i en tid med prioritering innen helse høyt på agendaen.

Farmasien står sterkt i nord 

På kommunehuset i Leknes, møtte jeg Solrun Holm, som er prosjektleder for Riktig legemiddelbruk hos personer med utviklingshemming - det gjelder livet. og Mads Greger Tangen, enhetsleder i Miljøtjenesten. De kunne fortelle om hvordan kommunen jobbet med riktig legemiddelbruk og hvordan de jobbet langsiktig for gode planer for innføring av kvalitetssystem og instruksverk blant annet i nye boliger i kommunen. Her er det selvsagt naturlig at Mariannes kompetanse benyttes.

Når kursen igjen ble satt sørover flyet fra Leknes, var det med ryggsekken full av gode opplevelser og møter. Farmasien står sterkt også i nord, og jeg må si at jeg er imponert over både initiativ og fokus. Jeg fikk (nok en) bekreftelse på at farmasi og legemiddelkompetanse passer og er viktig overalt. Ikke minst i vakre Lofoten. 

Lofoten sett fra fly

(Publisert i NFT nr. 4/2025.)