Tekst: Cathrine Klerck, rådgiver/farmasøyt, Norges Farmaceutiske Forening


Curida – en sprek jubilant

Mange har hørt om Curida, men det er kanskje ikke så godt kjent at det har vært produksjon av legemidler i Elverum i 50 år!

Curida er annerledesbedriften der de ansatte tok grep og reddet sine arbeidsplasser. Mange gikk inn med egne sparepenger via en gedigen ­dugnad. Med på laget er også kommunen (se egen sak på motstående side) og andre investorer.

Det er cirka 180 ansatte hos Curida i dag, fordelt ­mellom Curida Diatec, Curida Elverum og Ås produksjonslab som alle inngår i Curida Holding. Curidas ekspertise ligger i å produsere flytende legemiddelformer basert på den sterile blow-fill-seal-teknologien (BFS) og nesespray.

Vi startet med en gjennomgang av Curidas historie og produkter. Etter lunsj var det tid for omvisning i fabrikken. Alltid gøy å se hvordan ting ser ut live!

Fabrikksjef Christian Nydal uttalte at «Curida viser at det er mulig å lykkes med storskalaproduksjon av ­legemidler i Norge til internasjonale kunder og markeder, til tross for hard konkurranse».

Curida har flere farmasøyter ansatt og har behov for farmasøytisk kompetanse i mange ledd.

Korrekt antrukket for fabrikkbesøk: Rådgiver og farmasøyt Cathrine Klerck (fra venstre) og leder Birgitte Lloyd fra Farmaceutene sammen med Birgit Asta ­Nilsson og Christian Nydal, henholdsvis Administration & HSE Manager og fabrikksjef i Curida. Foto: Curida

Korrekt antrukket for fabrikkbesøk: Rådgiver og farmasøyt Cathrine Klerck (fra venstre) og leder Birgitte Lloyd fra Farmaceutene sammen med Birgit Asta ­Nilsson og Christian Nydal, henholdsvis Administration & HSE Manager og fabrikksjef i Curida. Foto: Curida

Vil du vite mer om hvordan det er å jobbe hos Curida Elverum?
Ta en titt på nettsiden til Curida: curida.no/career.

 


Elverum Vekst – med høye ambisjoner

Elverum Vekst AS eies av Elverum ­­­kom­mune og skal bidra til vekst og ­utvikling i kommunen og regionen.

Helse og beredskap er valgt som et satsings­område og man har i den sammenheng mål om å få etablert et Norsk senter for beredskap og helseindustri.

Senteret jobber for å styrke helseindustrien i Norge og bidra til å minske legemiddelmangelen, samt styrke den lokale beredskapen.

Prosjektleder Sylvia Brustad uttalte: «Det er behov for å øve og trene mer, og vi må være langt bedre forberedt til de neste krisene – uansett hva det blir. Det er ikke lenge siden vi hadde en pandemi der vi manglet både vaksiner og beskyttelsesutstyr av ulik art, og etter det har det vært flere andre ulike kriser».

Prosjektet er et samarbeid mellom LO, NHO, Industri Energi, Legemiddelindustrien, Innlandet fylkeskommune, Høgskolen i Innlandet, Curida, Elverum kommune, Åmot kommune og Elverum Vekst.

Videre sa Brustad: «Vi mener at et slik norsk senter kan etableres i elverumsregionen da vi allerede har sterke kompetansemiljøer her fordi vi har Forsvarets sterke tilstedeværelse, en høgskole som er langt fremme når det gjelder samfunnssikkerhet og beredskap – og nettopp har åpnet et topp moderne øvelses- og treningssenter (Protect) på Rena, samt at vi har legemiddelprodusenten Curida som har produsert legemidler i over 50 år. Vi ønsker å gi en merverdi utover det som blir dekket andre steder.

Prosjektet arrangerer også en gang i året en nasjonal helse- og beredskapskonferanse sammen med LO, Norsk Industri, Industri Energi og SIVA. Neste års konferanse er satt til 25. februar.»

Elverum Vekst, sammen med en privat lokal investor, bisto i 2023 med å sikre et økonomisk fundament for videre utvikling av Curida. Curida er viktig både nasjonalt og for regionen med hensyn til produksjon av legemidler på norsk jord. Samtidig er Curida en kompetansebedrift i Elverum og regionen med cirka 130 ansatte. Curidas posisjon passer veldig godt inn i planene for å få etablert et Norsk senter for beredskap og helseindustri.

Samling foran elgen hos Elverum Vekst: Daglig leder Odd-­Erling Lange (fra venstre), ­prosjektleder Sylvia Brustad og prosjektmedarbeider Mette Løhren med Farmaceutenes Birgitte Lloyd og ­Cathrine Klerck. Foto: Privat

Samling foran elgen hos Elverum Vekst: Daglig leder Odd-­Erling Lange (fra venstre), ­prosjektleder Sylvia Brustad og prosjektmedarbeider Mette Løhren med Farmaceutenes Birgitte Lloyd og ­Cathrine Klerck. Foto: Privat

 


Flott konseptapotek

Som en fin avslutning på dagen var vi innom kjøpesenteret Amfi Elverum.

Her fikk vi en hyggelig omvisning av ­apoteker Tri Nguyen ved Apotek 1 ­Elverum. Hans apotek er å anse som et stort konseptapotek.

«Det var en omfattende oppussing, og vi har holdt åpent under hele oppussingsperioden, men det var verdt det!», sa Tri.

Vi møtte en veldig engasjert og kunnskapsrik apoteker som hadde god kunnskap, ned til minste detalj, i hva ­konseptet innebærer.

Hele konseptet er svært gjennomtenkt. Alt fra at man ved inngangen enkelt kan se hvem som er apoteker og hvilke ­tjenester som tilbys, til ulike grep som gjør det enklere å få oversikt som kunde. Konseptet er også brukervennlig for de ansatte når det gjelder for eksempel påfyll av varer og endring av priser. Her er priser og mange informasjonslister digitale.

Apoteket har et romslig eget rom for helsetjenester, nå mest brukt til vaksinering. Med god merking generelt i lokalet og god skjerming mellom resepturbåsene var dette et konsept hvor det fremstår som et behagelig sted å være kunde.

Til slutt rakk vi også en rask tur innom Boots apotek Elverum. Her fikk vi en hyggelig prat med Muhammad Waqas Ahmad som var vikar for apoteker. Han kunne fortelle om et godt sam­arbeid ­mellom apotekene i sentrum.

Apoteker Tri Nguyen ved Apotek 1 Elverum gir Farmaceutenes leder, Birgitte Lloyd, en demonstrasjon av smertestasjonen. Foto: Cathrine Klerck

Ved smertestasjonen: Gode muligheter for de som vil ha raske svar og for de som vil bygge på ved å spørre personalet om kompletterende informasjon. Her får Farmaceutenes leder, Birgitte Lloyd, en demonstrasjon av apoteker Tri Nguyen ved Apotek 1 Elverum. Foto: Cathrine Klerck

 

(Publisert i NFT nr. 5/2024 side 44-45.)