— Neppe representativt for norske apotek

ronnauglarsen_6_of_14.jpg

— Neppe representativt for norske apotek

Farmaceutenes leder er skuffet over resultatet fra TV2s «Helsekontrollen», men mener bestemt at dette ikke er normen for norske apotek. 

TV2-programmet «Helsekontrollen» sender i kveldens episode unge, slanke jenter på 15-17 år med skjult kamera på åtte forskjellige apotek for å kjøpe kombinasjonen XL-S Medical (kosttilskudd for vektkontroll) og Pursennid (legemiddel med avførende effekt).  

— Jentene fikk ingen rådgivning om bruk, og fikk kjøpt alle steder. Dette trass i kunnskap om at legemidler som inneholder sennaglykosider (Pursennid) blir misbrukt som slankemidler, og at produsenten av kosttilskuddet XL-S ikke ønsker at dette skal selges til personer under 18 år, sier Farmaceutenes leder Rønnaug Larsen.

Hun mener bransjen nå må legge seg flat og beklage.
— Siden dette er håndkjøp (uten resept) vet vi ikke om det er farmasøyter involvert, men uansett skal det selvsagt kunne forventes mer av en fagkanal, konstaterer Larsen, som legger til:
— Programmet har allerede satt i gang flere interne diskusjoner, og flere vil komme. Dette er noe bransjen tar på alvor.

Farmaceutenes leder mener man allikevel ikke må glemme hvor mye kunnskap og ferdigheter som norske apotek formidler. 
— Heldigvis vet vi at helsepersonell på apotek, både farmasøyter og apotekteknikere, er veldig opptatt av å gi riktig og god rådgivning/informasjon om legemidler til pasienter og kunder- samt yte hjelp til egenomsorg ved enkle helseplager, understreker hun.

 Flere undersøkelser over flere år viser at apotek har veldig høy tillit hos befolkningen. Hun mener at en slik tillit ikke ville vært til stede dersom flertallet av kunder og pasienter hadde opplevd at de ikke fikk god rådgivning og informasjon.
— Det å bruke legemiddelkompetansen til beste for pasienter og kunder-  og alle de takknemlige tilbakemeldingene man får - er grunnen til at så mange farmasøyter trives med å jobbe på apotek- selv om det kan være både hektisk og krevende.