Valgperioden for Farmaceutenes tillitsvalgte i virksomhetene er to år, og legger opp til nyvalg i etterkant av hvert hovedoppgjør (høsten i partallsår). Tillitsvalgtopplæringen er lagt opp med sikte på at tillitsvalgte skal være best mulig skodd for neste hovedoppgjør. Dette innebærer at foreningen prioriterer ressurser inn mot de tillitsvalgte som er mest involvert i forhandlinger, enten det skjer sentralt eller i den enkelte virksomhet.

Nivå 1 - Digitalt grunnkurs for tillitsvalgte

Målgruppe
Nye og potensielle tillitsvalgte i Farmaceutene.

Fagområde
Kollektiv og individuell arbeidsrett, tillitsvalgtrollen

Læringsmål
Tillitsvalgtkurset skal gi deltakerne en grunnleggende innføring i rollen som tillitsvalgt i Farmaceutene, og deltakerne vil få kjennskap til Farmaceutenes organisasjon, våre overenskomster og relevante lover som regulerer arbeidslivet.

Når arrangeres det
Kurset arrangeres minst en gang i halvåret. Hyppigere ved behov.

Nivå 2 - Topptillitsvalgtsamling

Nivå 2 - Topptillitsvalgtsamling

Målgruppe
FTV-grupper, HTV-grupper, plasstillitsvalgte i sykehusapotek og regionstillitsvalgte fra de tre kjedeapotekene, samt andre topptillitsvalgte. I tillegg inviteres hovedverneombud.

Fagområde
Arbeidsrett. Lønnsforhandlinger. Organisasjon.

Læringsmål
Gjennom aktiv deltakelse og utveksling av erfaringer og forventninger, skal de deltakerne settes i stand til på best mulig vis å oppnå gode betingelser for sine medlemmer.

I løpet av en toårsperiode arrangeres det fire topptillitsvalgtsamlinger, og hovedfokus for de fire samlingene er lagt opp for å understøtte forhandlingsløpene. Nedenstående punkter suppleres med aktuelle enkeltemner.

  • Oddetallsår vår:
    • Tariffkonferanse
    • Forhandlinger i et nøtteskall med fokus på økonomi
    • Hvordan regne lønnsoppgjør
    • Årshjul for tillitsvalgtarbeidet og organisering av tillitsvalgarbeidet i perioden
    • Forberede og diskutere mellomoppgjøret og krav
  • Oddetallsår høst:
    • Status årshjul for tillitsvalgtarbeid
    • Streik, konflikt og tillitsvalgtes rolle
    • Forhandlinger og påvirkningsarbeid
    • Dokumentere uenigheter
    • Langtidsplanlegging hovedoppgjøret
  • Partallsår vår:
    • Tariffkonferanse
    • Forhandlinger i et nøtteskall med fokus på tekst
    • Forberede og diskutere hovedoppgjøret og krav
  • Partallsår høst:
    • Strategi neste toårsperiode
    • Nedbemanning/omstillingsprosesser
    • Planlegge overlapping/kompetanseoverføring for ny tillitsvalgtperiode

Når arrangeres det
Kurset arrangeres en gang i halvåret.

Nivå 3 - Arbeidslivsutvalget og sentralstyrets høstseminar

Målgruppe
Medlemmer av Farmaceutenes arbeidslivsutvalg (i hovedsak foretaks- og hovedtillitsvalgte), samt medlemmer og vara-medlemmer av Farmaceutens sentralstyre.

Fagområde
Utdanningspolitikk, forskningspolitikk, Statens tariffområde, økonomi, helsepolitikk, arbeidslivspolitikk, internasjonale relasjoner og lønnsdannelse.

Læringsmål
Farmaceutenes sentralstyre er øverste besluttende organ mellom representantskapsmøtene, og arbeidslivsutvalget er tillagt den overordnede rådgivningsfunksjonen for Farmaceutenes tariffpolitikk, på tvers av alle tariffområder. I dette ligger også utvikling av Farmaceutenes politiske standpunkter og arbeidslivspolitikken i statens tariffområde. Deltakerne skal gjennom besøk hos organer/virksomheter, faglige innlegg og diskusjoner utvikle en dypere forståelse for hvordan Farmaceutene kan få gjennomslag for sine standpunkter innen utdanningspolitikk, forskningspolitikk og arbeidslivsfeltet, med særlig fokus på påvirkning av statlige myndighetsorganer.

Når arrangeres det
Kurset arrangeres hver høst.

Styredagene

Målgruppe
Medlemmer av Farmaceutene som er valgt som ansattrepresentanter, eller vara, for styret i virksomheten der de er ansatt, medlemmer av Farmaceutene som planlegger å stille som ansattrepresentanter, eller vara, for styret i virksomheten der de er ansatt, Farmaceutenes sentralstyremedlemmer, samt hovedtillitsvalgte og foretakstillitsvalgte i virksomheter der medlemmer av Farmaceutene er valgt som ansattrepresentanter, eller vara, for styret i virksomheten. I tillegg inviteres hovedverneombud.

Fagområde
Selskapsrett, økonomi, styrearbied, samhandling, påvirkning og håndtering av varsling.

Læringsmål
Deltakerne skal få forståelse for hvilke roller som ligger i styrearbeid, styrets oppgaver, hvilke saker styret skal behandle, og hvilke forpliktelser og ansvar som følger av vervet, herunder håndtering av varsler. Deltakerne skal videre får grunnleggende forståelse for budsjett og regnskapsrapporter, og generell risikoforståelse. Dette skal gi deltakerne grunnlag for å vurdere fordeler og ulemper ved at tillitsvalgt også innehar styreverv, samt behovet for samhandling mellom tillitsvalgte og styrerepresentanter.

Når arrangeres det
Kurset arrangeres hver vinter.

Evalueringskonferanse

Målgruppe
FTV-gruppene fra helseforetak m/vara, forhandlingsutvalgene fra helseforetak, HTV-gruppene fra apotekkjedene m/vara og tillitsvalgtgruppene fra øvrige Spektervirksomheter.

Fagområde
Forhandlinger, arbeidsrett, medbestemmelse.

Læringsmål
Deltakerne skal gejnnom foredrag, erfaringsutveksling og diskusjoner reflektere over gjennomføringen av lønnsoppgjøret, og basert på det tilegne seg kunnskap for planlegging og gjennomføring av fremtidige forhandlingsløp.

Når arrangeres det
Kurset arrangeres medio/ultimo juni hvert år.

Tariffkonferanse

Målgruppe
Alle medlemmer og andre interesserte

Fagområde
Farmasifag, politikk og økonomi

Læringsmål
Tariffkonferansen skal være en mulighet til å få inspirasjo og kunnskap om økonomi og aktuelle forhold i arbiedslivet, og skal gi deltakerne gunnlag for refleksjon om farmsiens fremtid i Norge, og innretning av forhandlingsløpene.

Når arrangeres det
Tariffkonferansen arrangeres hver vår, vanligvis i mars, som første del av topptillitsvalgtsamlingen. Tariffkonferansen er åpen for alle og blir streamet.

Farmaceutene Akademia

Målgruppe
Tillitsvalgte og potensielle tillitsvalgte som jobber ved universiteter og høgskoler.

Fagområde
Statlig tariffpolitikk, helsepolitikk, økonomi, utdanningspolitikk

Læringsmål
Felles erfaringsutveksling på tvers av arbeidsplasser i sektoren, evaluering av lønnsoppgjør og oppdatert kunnskap om avtaleverket i staten.

Når arrangeres det
Kurset arrangeres årlig i overgangen november/desember.

Arrangementer i regi av eller i samarbeid med andre

Spekterområdet/SAN

I Spekterområdet forhandler Farmaceutene som del av SAN.

SAN har to årlige kurs rettet mot tillitsvalgte. SAN-konferansen som vanligvis arrangeres i februar, og forhandlingskurs for SAN-tillitsvalgte som vanligvis arrangeres i mars/april.

Staten/Akademikerne stat

I statens tariffområde forhandler Farmaceutene som del av Akademikerne stat.

Akademikerne stat arrangerer hver vår/høst regionale dagssamlinger for tillitsvalgte med tema lokale lønnsforhandlinger.

Akademikerne stat arrangere også jevnlige kurs i omstillinger og omstillingsprosesser rettet mot tillitsvalgte i statlige virksomheter der dette er aktuelt.

Sammen med bl.a. Legeforeningen, Psykologforeningen, Veterinærforeningen, Samfunnsøkonomene og Tannlegeforeningen, arrangere Farmaceutene årlig to kurs i utlandet. Ett grunnkurs rettet mot tillitsvalgte i staten, vanligvis i løpet av årets første kvartal, og et forhandlingskurs m/forhandlingsspill, vanligvis tidlig på høsten.

KS/Akademikerne kommune

Farmacuetene arrangere hver høst en nettverkssamling for kommunefarmasøyter i KS-sektoren og Oslo kommune.

I KS' tariffområde inngår Farmaceutene i Akademikerne kommune, og tilbyr gjennom dette regionale dagsseminarer for tillitsvalgte om lokale forhandlinger. Disse arrangeres i juni, august og september hvert år, ulike steder i landet.

 

Oslo kommune/Akademikerne Osl kommune

Farmacuetene arrangere hver høst en nettverkssamling for kommunefarmasøyter i KS-sektoren og Oslo kommune.

I Oslo kommunes tariffområde inngår Farmaceutene i Akademikerne Oslo kommune, og tilbyr gjennom dette årlig kurs/samling for tillitsvalgte i Oslo kommune, vanligvis i løpet av våren.