Klinisk farmasøyt
Hva gjør en klinisk farmasøyt?
En klinisk farmasøyt diskuterer legemiddelbehandling og legemiddelrelaterte problemer med pasienter, leger og annet helsepersonell. Kliniske farmasøyter jobber mye i tverrfaglige team. Deres viktigste oppgaver er å utføre legemiddelsamstemming, legemiddelgjennomgang, legemiddelsamtale og utskrivning.
- Legemiddelsamstemming: Farmasøyten framskaffer en komplett oversikt over pasientens aktuelle legemiddelbruk. Dette kan gjøres i samarbeid med annet helsepersonell eller at farmasøyten er en ressursperson for opplæring når annet helsepersonell har ansvaret for å utføre oppgaven.
- Legemiddelgjennomgang: En systematisk fremgangsmåte for å kvalitetssikre den enkelte pasients legemiddelbruk med hensyn til effekt, indikasjon og sikkerhet.
- Legemiddelsamtale: En dialog med pasienten for å sikre riktig informasjon om legemiddelbruk.
- Utskrivning: Ved utskrving fra sykehus, skal farmasøyten utføre legemiddelsamstemming, gi skriftlig og/eller muntlig informasjon, samt sikre kontinuerlig legemiddelbruk etter utskrivning til pasienten.
Hvor kan man studere klinisk farmasi?
Det finnes flere tilbydere av undervisning i klinisk farmasi. I Norge tilbys blant annet følgende:
Erfaringsbasert master i klinisk farmasi ved Universitetet i Oslo
Klinisk farmasi og farmakoterapi ved NTNU i Trondheim
Hva kjennetegner en klinisk farmasøyt?
For å skape en enighet om hva som kjennetegner en klinisk farmasøyt etablerte de fire regionale sykehusapotekforetakene i 2015 en "Arbeidsgruppe for kompetanse».
Denne arbeidsgruppen fikk i oppdrag å utarbeide:
- Læringsmål for kliniske farmasøyter
- En oversikt over konkrete kompetansehevende kurs/trening som tilfredsstiller krav innen områdene klinisk kommunikasjon, klinisk farmakoterapi og metodeopplæring.
Arbeidsgruppen leverte en rapport i 2016, som ble revidert i 2019.
Den nyeste versjonen fra 2019 finner du her.