I en hengekøye ved Mjøsa

I en hengekøye ved Mjøsa

Apotekeierne har gode muligheter til å gi et godt ­oppgjør til alle dem som  har stått på for å holde apotekdørene åpne under pandemien.

 

I likhet med nordmenn flest har jeg feriert innenlands i år. Og siden folk flest er hjemme, på hytta eller lignende, så har det vært lett å få til 1 meters ­utendørstreff med kjente og kjære. Noe som har vært godt etter en vår med lite sosial omgang. Litt rart å ikke skulle klemme, men det går det også – selv om det krever at man aktivt må tenke at «nå må jeg huske å ikke klemme» før man skal møte folk.

En del tid har blitt tilbrakt i og ved en hengekøye ved Mjøsa. Det kan for øvrig anbefales å bare ha ett batteri til kanttrimmeren, for da kan man selv lade i hengekøya når batteriet ligger i ladestasjonen.

Og i en hengekøye har man tid til å tenke litt der man duver i vinden og hører humla suse. Når man har et verv slik som leder, blir det ikke helt fri i ferien. I ­sommer fikk vi blant annet tilbake høringssvar på våre Gjør kloke valg for apotekfarmasøyter. (Les mer om de kloke valgene.) Noen innspill ble tatt til følge, andre ikke.

De kloke valgene er på ingen måte ukjente for erfarne apotekfarmasøyter, og kan derfor for flere av dere virke merkelige/tannløse å velge. Det er imidlertid viktig å merke seg at de kloke valgene viser annet helse­personell og pasienter hvordan farmasøyter tenker, og hvilke valg vi gjør hver eneste dag. Velkjent for oss, men lite kjent for dem som ikke er med i bransjen.

Jeg bruker mye tid på å fortelle andre om hva ­farmasøyter står for og hva vi kan bidra med. De kloke valgene er en del av dette budskapet.

Alle helseprofesjonene som deltar i Gjør kloke valg kommer senere i høst med en felles ­publikums­kampanje. Denne skulle kommet i vår, men ble ­koronautsatt. Det har vært viktig å få ferdig våre Gjør kloke valg før denne kampanjen blir kjørt. Derfor ble disse publisert nå i sommer.

Ellers har jeg i hengekøya fulgt litt med på den økonomiske ­utviklingen i Norge. Den har betydning for årets lønnsforhandlinger, som i år ble koronautsatt fra i vår til i høst. Noe varehandel sliter (for ­eksempel klær og sko, veskebutikker og gullsmeder), mens andre gjør det bra (for eksempel kosmetikk, ­elektronikk, hobby, lek og spill, apotek og sportsutstyr). ­Statistisk ­sentralbyrå meldte i juli om at butikkhandel med ­apotekvarer (= apotek) i juni i år har en økning på over 13 prosent sammenlignet med juni i fjor.

Apotekeierne har gode muligheter til å gi et godt ­oppgjør til alle dem som har stått på for å holde ­apotekdørene åpne under pandemien.

Det blir interessant å se hvordan pandemien utvikler seg nå på sensommeren etter all ferieringen – ­innenlands som utenlands.

Fordi mange farmasøyter har samfunnskritiske ­funksjoner, gjelder det å begrense smittemuligheter, og foreningens medlemsaktiviteter blir derfor i stor grad digitale også utover høsten. Så får vi se hva vinteren bringer. Vi håper på fysiske treff.

Alt går bra til slutt. Er det ikke bra, er det ikke slutt.

Rønnaug Larsen,
leder av Farmaceutene