Digitalis
Apotekansatte har forberedt, planlagt, øvd og reist land og strand rundt for å hospitere og gjøre seg klare til en ny digital verden, skriver Birgitte Lloyd i NFT nr. 3/2025.
I skrivende stund har intet mindre enn 1000 apotek i Norge beveget seg over til nye apoteksystem. Det har garantert vært litt av en reise for alle dem som har benyttet FarmaPro i snart 15 år, og jeg er rett og slett imponert over implementeringstempoet der ute det siste året. Apotekansatte har forberedt, planlagt, øvd og reist land og strand rundt for å hospitere og gjøre seg klare til en ny digital verden. Apotekene har knapt vært uten drift i denne overgangen, og nok en gang viser apotekansatte at de leverer varene under det som garantert ikke alltid har vært optimale forhold. Det er en vesentlig forskjell på å gjøre seg kjent med nye IT-systemer i ro og mak på et cellekontor, eller åpent landskap, kontra det å stå i kundemøter foran utålmodige pasienter med forventninger til samme, gode apotekopplevelse – mens man prøver å huske hurtigtaster. Og hva med handlekurven og fanene som ikke lar seg aktivere?
Som en som startet å jobbe i apotek mens vi fortsatt hadde papirresepter, defektkort og kravene til nevneverdig datakompetanse var ikke-eksisterende, må jeg si at det uten tvil er moro å oppleve det digitale løftet som bransjen har tatt. Det er bare å kaste av seg den mosegrodde følelsen og heie endringene frem! Kunstig intelligens har kommet for å bli, og kombinert med all den farmasøytiske intelligensen der ute, vil apotekenes rolle utvikles og fortsette å være et viktig sted for helsekunnskap og informasjonsformidling. Nå skal digitale hjelpemidler og felles digitale verktøy gi apotekansatte mulighet til å i enda større grad gi riktig og god helsehjelp. Og ikke minst, hvis apotekbransjen nå klarer å gjøre dette riktig, vil samfunnets bevissthet rundt apotek som kunnskapsbedrift bare fortsette å øke. Farmasøyter er helsepersonell, og med det kommer plikter og forventning. Farmasøyter må være seg bevisst hvilken tillit befolkningen har til dem, og jeg håper at ApoSys, Orion, Alfa og Ascent gir en enda større mulighet til å ta dette faglige ansvaret.
Jeg vet av erfaring at det tar tid før alt sitter i fingrene, og det hender at man stopper opp og sender noen varme tanker til «slik det var før». Trygt og kjent. Imidlertid er det jo ikke lenger sånn at apotekfarmasøyter sitter med defektkort og setter signaturen sin på alle etikettene. Det har hele tiden vært en teknisk utvikling, og takk for det! Målet for en farmasøyt er jo tross alt å bruke den faglige kompetansen riktig. All respekt for dere som puster med magen mens timeglasset jobber og Eik ikke samarbeider akkurat når det trengs som mest – lykke, lykke til!