Hjertet varmt, hodet kaldt og pust med magen

Hjertet varmt, hodet kaldt og pust med magen

(Siste nytt fra leder, publisert i NFT 3/2020)

Denne lederen MÅ bare begynne med mye ros til alle dyktige, pliktoppfyllende og omsorgsfulle farmasøyter som har stått på for å sikre befolkningen god legemiddeltilgang. En spesiell takk til dere i apotek og klinisk, som har jobbet pasientnært med stor daglig smitterisiko.

Jeg er stolt av å være del av en profesjon som har tatt så stort ansvar og vist så stor omsorg i den vanskelige situasjonen Norge er i. Og dette på tross av at spesielt apotek­­farmasøyter til tider har følt seg lite verdsatt – først glemt som viktig del av førstelinjetjenesten, og så ­senere delvis oversett som samfunnskritisk helsepersonell­gruppe med krav om smittetesting.

For foreningens tillitsvalgte og sekretariat har det vært viktig å bidra til at våre medlemmer får de rettig­heter de trenger både som helsepersonell og som arbeidstakere – ved å påvirke og forhandle i de kanaler vi kan. Tusen takk til alle som bidrar!

Dessverre er det nok sånn at når endringene i ­tilværelsen blir mange på kort tid, føles timer som dager. Rutiner det virker som om det tar evigheter før er på plass, har i virkeligheten bare blitt klare på få dager. Jeg er imponert over hvor raskt veldig mange instanser har snudd seg rundt, for å få ting til å fungere best mulig i en uforutsigbar hverdag. 

I skrivende stund er vi midt i (første?) tiltaks­periode, som ender 26. mars. Og det er vanskelig å vite ­hvordan situasjonen utvikler seg fremover. ­Helseminister Høie sier «Det er en tøff tid, som ­sannsynligvis vil bli tøffere», og det er store forskjeller innad i Europa. I England samles mange til hesteveddeløp og fotballkamper. I Danmark har de nettopp forbudt mer enn 10 personer å samle seg. I Sverige er de fleste skoler åpne. I Spania er det lagt ned forbud mot å forlate huset sitt for annet enn jobb, mat og medisin – samt å gå tur med hunden. Ryktene sier at spanske hundeeiere leier ut hunden sin for 25 euro per tur. Det pleide å være dog walkers som fikk betalt, og ikke eierne

Men så er vi også i en merkelig tid, der ingenting er som det pleier. Utenom de som MÅ gå på jobb er de fleste hjemme hele døgnet. Ikke bør man reise ­kollektivt, ikke kan man dra på hytta, ikke får man dra i bryllup eller begravelser, og fotball-VM kommer først i 2021. Og for en fagforening er det veldig ­merkelig å skulle ha en vår uten lønnsoppgjør, for lønn­s­oppgjøret er utsatt til august/september. 

Nød lærer naken kvinne å spinne, er et kjent ­ordtak. Kan man ikke klemme og håndhilse, så klapper vi oss over hjertet og dunker sammen med føttene. Kan man ikke treffes, arrangeres bursdagsfeiringer og ­fredagspils via videolink.  

Og at så mange har blitt oppdatert på hvordan man kommuniserer via Skype og Teams. Dette må da få store positive miljømessige konsekvenser også når alt er tilbake til normalen? 

Når alt nå er utsatt eller avlyst, og lite kan plan­legges lengre frem enn til i morgen – så hold hjertet varmt, hodet kaldt og pust med magen. Vi kommer oss igjennom dette også.