Farmasøytmangel blir lagt merke til

ronnaug_nytt_bilde_aug_2017.jpg

Farmasøytmangel blir lagt merke til

Antall studieplasser som tilbys er i lite samsvar med mangelen på farmasøyter. Flere medier har tatt opp problemstillingen i sommer. 

Både Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) og Bergensavisen har i sommer tatt opp at ti prosent færre enn i fjor fikk tilbud om studieplass på farmasøytstudiet, til tross for mange flere søkere.

Skuffet over venting

Farmaceutenes leder Rønnaug Larsen er glad for at mediene nå belyser problemstillingen for en større del av befolkningen.

I denne rapporten beregnes det et overskudd av farmasøyter i fremtiden. MEN rapporten beregner bare behovet i offentlig sektor- og ikke for privat sektor.

  • Dette blir veldig feil med tanke på at det for eksempel er fem ganger så mange farmasøyter ansatt i private apotek som i offentlige sykehusapotek. I tillegg går over 80 prosent av de nyutdannede farmasøytene hvert år til privat sektor.

Farmaceutenes leder mener det også er grunn til å spørre seg om kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har nok innsikt i yrkesutviklingen for helsepersonell.

  • Når det gjelder behovet for legemiddeleksperter, der farmasøyter er de fremste, er i alle fall dette på ingen måte nedadgående. 

Spesiell situasjon i Bergen

For Bergen er også utdanningssituasjonen litt spesiell.

  • Fordi det lenge har vært mangel på farmasøyter, også på Vestlandet, tok Universitetet i Bergen sitt samfunnsansvar på alvor og opprettet på eget initiativ i 2003 24 studieplasser. Dette med håp om at disse med tiden ville bli fullfinansiert på linje med andre studieplasser. Etter 14 år har dette fremdeles ikke skjedd. Får man fullfinansiering kan antall studieplasser i Bergen økes. Også andre utdanningsinstitusjoner for farmasi har mulighet for relativt raskt å øke kapasiteten dersom finansiering blir gitt, understreker Larsen.