Farmaceutene på Dagsnytt 18

nrk.jpg

Farmaceutene på Dagsnytt 18

Mandag kveld var det tre farmasøyter i NRKs studio da Rønnaug Larsen, Sveinung Stensland og Hege Willoch møttes til debatt i Dagsnytt 18. Det skjer ikke hver dag.

TV2 program Helsekontrollen avslørte i forrige uke at apotek i Vitusapotek-kjeden arrangerte salgskonkurranser for å øke mersalget. Det har skapt reaksjoner og diskusjoner både innad i farmasimiljøet og utenfor. Vitusapotek ville ikke delta i Helsekontrollen, men har uttalt seg i etterkant både til TV 2 og NRK. I Dagsnytt 18 på NRK bekreftet Hege Willoch, fag- og kvalitetsdirektør i Vitusapoteks eier NMD (Norsk Medisinaldepot), at slike konkurranser har foregått i noen apotek, men hevdet at det ikke er satt i system fra kjeden. Hun beklaget og slo fast at slike konkurranser ikke skal finne sted.

Ønsker diskusjonen velkommen
Leder i Norges Farmaceutiske Forening, Rønnaug Larsen, har uttalt seg i flere runder til TV2 og NRK om saken og deltok i debatt med Hege Willoch på Dagsnytt 18. Hun synes det er positivt at Vitusapotek etter hvert tok selvkritikk og ønsker diskusjonen velkommen- både innen farmasien og apotekene og utenfor.
— Programmet avdekket at det har foregått konkurranser. Derfor er det en diskusjon vi må ta, sier hun.

— Konkurranser er jeg helt imot, for det tar tid og fokus fra at det er den enkelte kundes behov som skal stå i sentrum, slår hun fast. 

Hun legger til at problematikken med press på farmasøyter for å selge mer ikke er ukjent for henne. Jevnlig uttrykker medlemmer frustrasjon over stort salgspress av forskjellige slag i apotekene. 

Hun mener det er positive med en slik avsløring er at det åpner for en diskusjon og en bevisstgjøring. Det vil alltid være viktig å diskutere balansen mellom helse og handel i apotek. Selv om Vitusapotek har satt stopper for konkurransene som ble omtalt i Helsekontrollen, vil det dukke opp liknende problemstillinger rundt at kjedene har store forventninger til inntjening og legger salgspress på de ansatte i apotek.

— Men vi vet de fleste har kunden i fokus og har den faglige integriteten sin i orden. Det gjør at vi ikke har noe å frykte, når vi skal ta disse diskusjonene, sier hun.

Les mer på farmatid.no her

Video fra Dagsnytt 18 kan sees her