Det er godt å være tillitsvalgt i Danmark

danmark45.jpg
Ikke bare fag: De tillitsvalgte fikk god tid til å kose seg i København og nyte god mat og drikke mellom alt det farma- og fagforeningsfaglige. Foto: Tore Rasmussen Steien

Det er godt å være tillitsvalgt i Danmark

Farmaceutenes tillitsvalgte i akademia fikk en flott tur til København før jul. Den var proppfull av god mat, hyggelig prat, nettverksbygging, faglig oppdatering og interessante ekskursjoner i det farmasøytiske Danmark. 

De første adventsdagene i 2021 arrangerte Norges Farmaceutiske Forening (Farmaceutene) kurs for foreningenes tillitsvalgte i akademia på staselige Villa Copenhagen i København. De 15 tillitsvalgte fra akademiske institusjoner over hele landet startet med en hyggelig bli kjent-middag på ankomstkvelden før de startet med et tettpakket faglig program neste morgen. 

København universitet

Neste dag startet med en metrotur til Københavns universitet (KU) og School of pharmaceutical sciences hvor de norske farmasøytene ble mottatt og vist rundt av skolesjef Ulf Madsen.

Etter en bedre lunsj på hotellet var det tid for faglig oppdatering om kvalifikasjonsprinsippet for tilsetting i offentlig sektor av jurist i Farmaceutene, Mathias Calmeyer Østvold, Farmaceutene og lønnsdannelse i akademia av Farmaceutenes forhandlingssjef, Jon Ole Bjørklund Whist.

Dagens program ble avsluttet av Milosz Rolinski fra Bayer som snakket om overgangen fra akademia til industrien.

De tillitsvalgte kunne dermed benytte seg av hotellets fasiliteter eller nyte førjulsstemningen i København. Noen benyttet det oppvarmede bassenget til en utendørs svømmetur, mens mange benyttet muligheten til å besøke julemarkedet i Tivoli, kun meter fra hotellet. 

Dagen ble avsluttet av en overdådig middag som startet med østers og champagne til glede for noen og skrekkblandet fryd for andre og fortsatte gjennom tre store og velsmakende retter med juletema før alle trakk opp i baren og vekk fra tidsskriftet og journalistens nysgjerrige blikk.

Viktig å satse på forskning og utdanning

Farmaceutene arrangerer kurs for alle sine tillitsvalgte. Forhandlingssjef Bjørklund Whist som var med på turen, forklarer at Farmaceutene mener det er viktig å bruke ressurser på de tillitsvalgte i akademia. 

— Forskere og undervisere er blant farmasiens spydspisser. De er viktig både for utviklingen av norsk farmasi, og de er ikke minst viktige når det gjelder å utdanne nye generasjoner faglig sterke og flinke farmasøyter, sier han. 

Tillitsvalgtkurs for ansatte i akademia startet med tur til Reykjavik i 2018, og det var planlagt tur til Stockholm som ble avbrutt av koronapandemien. Fremover er målet å kunne tilby et liknende kurs hvert år. 

Kommersialisering av forskning

Siste kursdag hadde interessante innspill fra Helene B. Dugstad i Inven2 som snakket om hvordan kommersialisere forskningsresultater, professor ved Universitetet i Bergen, Svein Haavik som snakket om hvordan synliggjøre farmasøyters kompetanse og jobbe tverrfaglig, og leder i Farmaceutene Urd Andestad som oppsummerte og snakket litt om NOU-arbeidet hun er med på. 

Dagen ble dessverre litt amputert da Fagforeningen Pharma Danmark var blitt rammet av korona og måtte avlyse. Alle var skuffet over å miste et interessant besøk, men så også gleden av noen ekstra timer til å nyte København eller benytte seg av det rause tilbudet i loungen på flyplassen før de satte snuten hjemover til første dag med nye smitteverntiltak og koronatesting på Gardermoen.