Med en anslått frontfagsramme på 4,4 %, og en anslått privekst på 2,7 %, ligger det an til en reallønnsvekst på 1,7 % for de arbeidstakere som ender med et lønnsoppgjør i tråd med anslått ramme.

For Farmaceutenes medlemmer er det imidlertid viktig å være oppmerksom på at våre lønnsoppgjør i all hovedsak forhandles i den enkelte virksomhet, og at anslått ramme for frontfaget ikke er en fasit - men en norm, over tid, som partene lokalt må forholde seg til - men som man ikke skal styres av.

At frontfagsrammen er et anslag, med rom for virksomhetsvise tilpasninger, trekker også administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten, frem på Spekter.no

"- Det er bra at en mindre del av rammen i år enn de siste årene låses opp i høye sentrale, generelle lønnstillegg. Det ivaretar det faktum at lønnsevnen varierer mellom virksomhetene, og at alle har ulike behov å løse. Det er nå partene i det enkelte etterfølgende oppgjør, også i Spekter, som må ta stilling til hva det økonomiske resultatet skal bli i sine egne forhandlinger, og ikke minst hvilken innretning/profil på oppgjøret som er hensiktsmessig ut fra deres behov, understreker Bratten."

For alle Farmaceutenes tillitsvalgte som skal ut i forhandlinger er dette et viktig poeng å merke seg; det er de lokale forhold i virksomheten som må avgjøre den virksomhetsvise rammen. Frontfagsanslaget er ingen fasit!

Den norske modellen

Den organiserte delen av norsk arbeidsliv forholder seg til at vi i Norge opererer med den såkalte frontfagsmodellen. Det innebærer i korte trekk at konkurranseutsatt sektor forhandler først, og at de øvrige forhandlingsområdene forholder seg til resultatet, slik at Norges konkurransekraft skal opprettholdes.

Farmaceutene og øvrige foreninger i SAN/Akademikerne-sfæren opptatt av at frontfagsmodellen må ha en viss grad av elastisitet. At virksomhetsvise lønnsoppgjør må svare ut virksomhetsvise utfordringer, basert på de virksomhetsvise forhold. Det skal, og må, kunne avvikes fra normen i enkeltoppgjør i enkeltvirksomheter. Frontfagsrammen skal være "en norm over tid", for store forhandlingsområder sett under ett, og på ingen måte være gulv, eller tak, eller fasit i det enkelte oppgjør i den enkelte virksomhet.

I alle Farmaceutenes overenskomstområder med lokal lønnsdannelse følger det av overenskomstbestemmelser at rammen for oppgjøret lokalt skal avtales basert på "de fire kriteriene"; bedriftens økonomi, produktivitet, fremtidsutsikter og konkurranseevne.

Her finner du henvisning og formulering i noen av overenskomstene

Virke apotek, Overenskomsten for apotek i Virke, bilag 1 bokstav C:
"Forhandlingskriterier og innhold i forhandlingene
Det skal føres reelle forhandlinger på bakgrunn av virksomhetens økonomi, produktivitet, fremtidsutsikter og konkurranseevne."

Spekter tradisjonell alle områder unntatt område 10 (altså ikke sykehus), SAN-Spekter overenskomstens del A:
"Lokale forhandlinger skal føres på grunnlag av det inntektspolitiske grunnlag for
forhandlingene. Dessuten skal følgende kriterier legges til grunn:
• Virksomhetens økonomi.
• Produktivitet.
• Fremtidsutsikter.
• Konkurranseevne, herunder lønnsmessig markedstilpassing.
"

Spekter område 10 (sykehus, men ikke sykehusapotek mv.), ), SAN-Spekter overenskomstens del A:
"Partene sentralt har ikke fastsatt kriterier for de lokale forhandlingene i
overenskomstområdene 10 og 13. I god tid før for B-dels forhandlingene starter skal partene
lokalt drøfte kriterier for lokal lønnsdannelse tilpasset virksomhetene i overenskomstområde
10 og 13. I denne sammenhengen er det viktig åta hensyn til:
• Helsepolitiske føringer, inkludert prioriteringsforskriften
• Oppnå kostnadseffektivitet, faglige mål og kvalitet i helseforetakene
• Sikre målrettet og effektiv bruk av personalressurser og andre ressurser
• Rekruttere, beholde og utvikle kompetente og motiverte medarbeidere"

NHO, Hovedavtalen Farmaceutene-NHO/Norsk industri § 9 nr 1 b):
"b) Forhandlingene skal føres på grunnlag av bedriftens økonomi, produktivitet,
konkurranseevne og fremtidsutsikter."

 

Anslaget for 2025

Når LO og NHO kommer til enighet om "frontfaget", er en enighet om hva de i fellesskap anslår at årslønnsveksten vil bli på forhandlingstidspunktet. Elementene som inngår i dette anslaget er:

  • overheng fra i foregående oppgjør
  • disponibel ramme (avtalte sentrale lønnstillegg i år)
  • glidning (antatte lokalt fremforhandlede lønnstillegg senere i år, og annen lønnsutvikling)

Du kan lære mer om begrepene i denne videoen (logg inn for å se):

 

 

Hvorvidt LO/NHO "treffer" eller "bommer" på anslaget for frontfaget, blir først klart tidlig påfølgende år, når rapporten fra Teknisk beregningsutvalg foreligger.