Lønnsoppgjøret i Spekter - hva kan du gjøre?

Lønnsoppgjøret i Spekters medlemsvirksomheter er organisert som kollektive lokale forhandlinger i den enkelte virksomhet, men hver enkelt må også bidra selv.
Lønnsoppgjøret i Spekters medlemsvirksomheter er organisert som kollektive lokale forhandlinger i den enkelte virksomhet (AS, HF, RHF eller SF).
Det betyr at den økonomiske rammen for lønnsoppgjøret forhandles frem mellom virksomhetens ledelse, og Farmaceutenes FTV/HTV i virksomheten, evt. med SAN-gruppen. I enkelte virksomheter der Farmaceutene ikke har egen avtale, kan vi også gi fullmakt til NITOs tillitsvalgte som ivaretar oss.
I forhandlingene skal de lokale parter (på virksomhetsnivå) både forhandle om den økonomiske rammen, og om innretning (fordelingen). Aktuelle virkemidler kan være pott til individuell fordeling, gruppetillegg, generelle tillegg (krone eller prosent), minstelønnssatser/stige, eller en kombinasjon av to eller flere virkemidler.
Hva bør du gjøre - uansett?
Verken arbeidsgiversiden, eller de tillitsvalgte, kan gå inn i forhandlingene uten kunnskap om hvordan det står til i virksomheten. Et viktig element her er den gjensidig forventingsavklaringen mellom enkeltansatte og nærmeste leder. Dette er de sentrale forhandlingspartene (Spekter og SAN) enige om, og i Overenskomstens del A II pkt 2 sjette ledd fremgår:
"I den enkelte virksomhet skal det årlig foretas individuelle lønnsvurderinger på bakgrunn av
lønnssamtale med den enkelte og bl.a. basert på:
- Anvendt kompetanse
- Jobbutførelse
- Arbeids- og ansvarsområde"
Det viktigste med denne bestemmelsen er at virksomheten (arbeidsgiver) skal gjennomføre en slik samtale med hver ansatt, hvert år - ikke bare når en arbeidstaker ber om det. Enkelte arbeidsgivere har ivaretatt dette gjennom et eget punkt i den årlige medarbeidersamtalen. Andre trenger kanskje fortsatt litt justering av interne rutiner og retningslinjer, for å sikre at dette blir satt i system.
Uansett om du arbeider hos en arbeidsgiver som aktivt innkaller, eller om du selv må be om lønnssamtalen, er det viktig at du gjennomfører den. Bevissthet om egen lønn og lønnsnivå, og arbeidsgivers vilje til å prioritere deg, kan ha mye å si for innsats og motivasjon.
Farmaceutene oppfordrer også til at alle medlemmer deler referatet, eller i hvert fall hovedpunktene, med foreningens tillitsvalgte.
For tillitsvalgte er det svært nyttig å kjenne til hvordan virksomhetens ledere vurderer de ansattes innsats. Er man tillitsvalgt for kollegaer som alle leverer over arbeidsgivers forventning, er det et svært godt argument (og faktum) å ha med inn i forhandlingene om den økonomiske rammen.
Når tillitsvalgte vet at det har blitt gjennomført lønnssamtaler, er det også lettere å gå med på at det avsettes pott til individuell fordeling. Med gjennomførte lønnssamtaler vil den individuelle fordelingen bygge på saklige vurderinger, og ikke bare på følelser.