Farmaceutene tilskriver alle "ikke-kjedeeide" apotek, som ikke er medlem av Virke, med krav om at det opprettes såkalte hengavtaler, enten basert på Virkes apotekoverenskomst, eller basert på overenskomstens del B for NMD/Vitusapotek.

I disse avtalene fremgår det at virksomheten forplikter seg til å gi Farmaceutenes medlemmer en lønnsutvikling minst på nivå med resultatet fra lønnforhandlingene våre med Apotek 1 eller Boots. Selv om det garanteres en utvikling minst på nivå med Apotek 1 eller Boots, er dette kun en kollektiv garanti - det er fortsatt opp til arbeidsgiver å foreta en eventuell individuell fordeling.

Hva bør du gjøre?

Uansett om du arbeider hos en arbeidsgiver som aktivt innkaller, eller om du selv må be om lønnssamtalen, er det viktig at du gjennomfører den. Bevissthet om egen lønn og lønnsnivå, og arbeidsgivers vilje til å prioritere deg, kan ha mye å si for innsats og motivasjon. 

Dersom dere også har valgt en tillitsvalgt for Farmaceutenes medlemmer i apoteket, oppfordres alle medlemmer til å del referatet, eller i hvert fall hovedpunktene, med foreningens tillitsvalgt. For den tillitsvalgte er det svært nyttig å kjenne til hvordan virksomhetens ledere vurderer de ansattes innsats. Er man tillitsvalgt for kollegaer som alle leverer over arbeidsgivers forventning, er det et svært godt argument for å be om at virksomheten legger til ytterligere lønnsmidler, på toppen av det som følger av resultatet fra Apotek 1 eller Boots.

Når tillitsvalgte vet at det har blitt gjennomført lønnssamtaler, er det også lettere å gå med på at det avsettes pott til individuell fordeling. Med gjennomførte lønnssamtaler vil den individuelle fordelingen bygge på saklige vurderinger, og ikke bare på følelser.

§ 5-2 Lønnsfastsettelse og -regulering

§ 5-2-1 Kriterier ved lønnsfastsettelse og -regulering

Ved lønnsfastsettelse skal det blant annet tas hensyn til stillingens kompleksitet, og den enkelte arbeidstakers relevante kompetanse, ansvar, innsats, måloppnåelse og behov for å rekruttere og beholde arbeidstakere.

Det skal være en naturlig sammenheng mellom arbeidstakerens relevante kompetanse, kompetanseutvikling og lønnsutvikling. Relevant etter- og videreutdanning skal vektlegges.

§ 5-2-2 Lønnsfastsettelse ved særskilt ansvar

I forbindelse med lønnsfastsettelse kan det gis lønnstillegg i grunnlønn basert på særskilt funksjon eller ansvar.

Arbeidstaker som er fast stedfortreder, eller innehar andre særskilte funksjoner eller ansvarsområder, skal få tilbud om særskilt forhandling om lønnstillegg til grunnlønn.

Arbeidstakere som gjennomfører etter- eller videreutdanning, som har relevans for stillingen og bedriftens utviklingsplan og behov, kan be om en ny lønnsvurdering.

Arbeidstaker kan be om å bli bistått av tillitsvalgt i prosessen. Kriteriene for lønnsfastsettelse skal anvendes.

§ 5-2-3 Endret jobbsituasjon

Ved skifte av stilling eller vesentlig endring av stillingens arbeidsområde skal det foretas en
lønnsvurdering for arbeidstaker basert på ny eller endret stilling. Kriteriene for lønnsfastsettelse skal anvendes.

Lønnsregulering av grunnlønn etter denne bestemmelsen skjer etter drøfting. Arbeidstaker kan be om å bli bistått av tillitsvalgt i prosessen.