Apotekloven 20 år
Apotekloven 20 år
Den 1. mars 2001 ble apotekloven endret. Den åpent for at ikke-farmasøyter kunne eie apotek og den åpnet for vertikal integrering av apotek og grossistledd. Stortinget la vekt på at man ønsket større konkurranse for å få lavere legemiddelpriser, apotekdriften skulle kommersialiseres og effektiviseres, og tilgjengeligheten for pasientene skulle økes.
En kan av og til lure på hvor mange apotek det er behov for i litt tettbygde strøk, men tilgjengeligheten på apotek har økt for mange pasienter i Norges land; det har blitt flere apotek, og åpningstidene er blitt lengre. Ikke bare har selve antall apotek økt, men varetilbudet er blitt større; Cosmica og HTH med og uten parfyme er blitt til flere hyllerekker med forskjellige hudprodukter. Og ikke minst, arealet som før var forbeholdt oss bak disken, er blitt fordelt mellom pasientene og selvvalgshyllene.
Det sluttet heldigvis ikke der. Med åpne apotek fulgte også direktereseptur. Det gjorde også farmasøyten mer tilgjengelig for pasienten. Slik at farmasøyten kan komme frem i lyset og synliggjøre kompetansen vi har.
Loven sier at et apotek er «salgssted for legemidler til sluttbruker hvor det gis legemiddelfaglig veiledning». Legemiddelfaglig veiledning krever direkte kommunikasjon med pasienten, og digitalisering av ekspederingen frigjør mer tid til nettopp denne kommunikasjonen.
Det er farmasøytenes ansvar å ta denne tiden og gi pasienten noe nyttig. Legen forskriver en behandling som kvalitetssikres av farmasøyten, men hva med pasienten som ikke har skolering i legemiddelbruk? Der kommer farmasøyten inn. Gjennom samtale med pasienten bidrar farmasøyten til at den kvalitetssikrede behandlingen ikke bare følges av riktig legemiddel til rett pasient, men at det ekspederte legemidlet også brukes riktig. Farmasøytene utsetter ikke pasientene for
mersalg, men gir dem en merverdi som de kun får ved å besøke apoteket. Det er dette som gjør apotek til en faghandel og en del av helsetjenesten.
Og utviklingen fortsetter: De siste årene har vi fått både inhalasjonsveiledning og medisinstart med tilskudd fra staten inn i apotek. Farmasøyter i apotek har fått rekvireringsrett til influensavaksiner, og i 2021 trådte ISF-ordningens første polikliniske takst for bruk av farmasøyt i kraft.
Nåværende apoteklov er 20 år gammel, den forrige var over 400 år gammel, men fremtidens apotek ligger fremdeles foran oss. Det er opp til oss som farmasøyter å forme det. Jeg ønsker meg flere farmasøytiske tjenester til pasientene. Jeg ønsker at apotek kan drives kommersielt basert på sine kjernekompetanser; legemidler og farmasøytisk kunnskap. Hva ønsker du?
Urd Andestad,
leder av Farmaceutene